2009-01-22

Biskopen och förintelsen

I SVT sändes igår ett långt program om Sankt Pius X:s Prästbrödraskap. Dokumentären tog huvudsakligen upp det faktum att en del personer i kretsen kring prästbrödraskapet har högerextremistiska sympatier. En intervju med en biskop Richard Williamson gav en inblick i hans teorier om hur många judar som gasades i Auschwitz.

Vi ska inte kommentera alla delar i programmet. Självklart måste man dock instämma i den kraftfulla kritiken som riktas mot dessa uttalanden, både för vad som sades och att det sades. En biskop i katolska kyrkan som använder sin ställning att sprida konspirationsteorier är förkastligt. Det saknar betydelse att han är förklarad exkommunicerad, utesluten ur kyrkans fulla gemenskap - han har ändå sin vigning att leva upp till. Det må vara privatuppfattningar. Men beteendet skapar en förtroendekris som sprider sig överallt - inte minst bland alla dem som i goda avsikter söker sig till den rörelse han företräder, ja också till katolska kyrkan generellt. Dessutom kan denna typ av uttalanden dra till sig personer av helt andra intressen än andliga, vilket orsakar skandaler och drar in kyrkan i en försvarsposition. Så har ju redan skett.

Samtidigt måste man tillerkänna lekmännen rätten att få ha de åsikter de vill och umgås med de personer de vill, utan att riskera brännmärkas i TV-program på bästa sändningstid.

För övrigt fick man i programmet möta några intressanta personligheter som berättade om sin katolska tro.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för denna kommentar som skingrade många demoner hos mig.

Denna blogg och Katolsk Observatör är en förnämlig resurs! Jag tackar Gud för att ni finns!!!

Med varm hand/ katolik i diasporan

Anonym sa...

Bra katolsk kommentar från denna blogg i denna "affär"!

Enligt uppgift från folk på plats i Tyskland intervjuades/grillades biskop Williamson i 1 h och 10 min, varav SVT sände ca 3 min.. På SVT:s webb kan man se en längre version, där biskopen förklarar sig lite närmare:
http://svtplay.se/v/1413831/webbextra_langre_intervju_med_williamson

Det rör sig således inte om att biskopen förnekar att nazisterna förföljde och dödade judar i koncentrationslägren, utan det han ifrågasätter är logistiken, antalet offer, att dessa offer(f.ö. ej bara judar utan även t ex katolska präster)gasades ihjäl i gaskammrare samt förekomsten av en "förintelseindustri" och ett parasiterande på mänskligt lidande under WWII som även den judiske författaren Norman Finkelstein skrivit en bok om med samma namn utgiven på Ordfront förlag.
Biskopen gör sig tydligen skyldig till kriminalitet i Tyskland med dessa uttalanden och kan nu tvingas skaka galler, vilket gör en upplyst modern människa en smula orolig, och misstänksam.
Flera av mina vänner, som är helt apolitiska, och hörde honom på TV har blivit upprörda över denna hotande orättvisa.

Mvh/ Willhelm Tell

Basta sa...

Med en dåres envishet drages denna exegetik och sifferexcercis upp gång på gång: man ifrågasätter inte "att det skett" utan "hur många".
Sifferintresset är instrumentellt här.
Norman Finkelstein? OK
Ta också Faurrison och Rami, ta Jan Bergman och alla de andra.
Eller gå till källorna, va? Fråga i tyska dokument, äkta och noga förtecknade. Syftet var att avliva samtliga "tillgängliga" judar, helst 11 miljoner.
Eller så svarar ni: 9 832 400 på sin höjd.

Anonym sa...

"Samtidigt måste man tillerkänna lekmännen rätten att få ha de åsikter de vill och umgås med de personer de vill, utan att riskera brännmärkas i TV-program på bästa sändningstid."

För första gången en mening i KO som jag inte håller med om. Det är väl just medias uppdrag att brännmäkra nazister, antesimiter, kommunister, rasister och andra ondskans kämpar. Jonas De Geer & Co har allt för länge fått verka ostört!

Anonym sa...

Kyrkan ska väl ändå vara skyddad för åsiktsregistrering och ta emot alla och envar, så länge man kommer dit av andliga skäl. Vem ska annars avgöra vilka åsikter som är godkända och vilka som är oönskade?

Calle B sa...

"För första gången en mening i KO som jag inte håller med om. Det är väl just medias uppdrag att brännmäkra nazister, antesimiter, kommunister, rasister och andra ondskans kämpar. Jonas De Geer & Co har allt för länge fått verka ostört!"

Brännmärka? När slutade det vara mediernas uppgift att informera i stället för att leka åsiktspolis?

Dessutom... När brännmärkte våra medier en kommunist senast? Lars Ohly är fortfarande rumsren. Ja, han kan t.o.m. sitta i det moraliska högsätet och fördöma "fascister".

Medierna konstruerar en verklighet som inte finns. Där absolut ondska finns och heter "högerextremism". Där kulturadikal ideologi ("dödens kultur") är a priori god och allt annat a priori ond. Där det onda alltid kallas höger och extremhöger. Oavsett vad. Fastän historierevisionsiter ofta är vänstermänniskor politiskt. För att nu bara ta ett exempel.

Utifrån denna konstruerade, helt påhittade verklighet, där påven är en sadist men abortläkaren är en hjälte, kan man sedan brännmärka bäst man vill. Och precis som det passar. Med brännmärkarentusiasters stöd. Tydligen även katolska sådana. Så tragiskt.

Envar torde f.ö. veta att det inte bp Williamson som hotar judarna i dag i Sverige. Hotet kommer någon helt annanstans ifrån. Där källarmoskéerna finns. Men i mediernas påhittade värld är det tvärtom. Och det vet vi nog alla, egentligen.

Hans Lundahl sa...

1 syfte och resultat äro olika saker, syftet kan ha varit att utrota 11 miljoner oafsedt om det sedan blef 6 millioner eller betydligt färre

2 om biskopen använde sin stälning eller om journalisten använde sin för att detta skulle bli sagt visar också skilnaden mellan syfte och resultat: här är det resultatet som är belagdt och syftet som är mindre klart