2013-03-19

Påveinstallationen på dagisspråk

En ny påve installeras i Rom - en ledare för världens största kyrka och en ojämförlig person i världssamfundet när det gäller att förmedla människans gemensamma intressen. Hur rapporteras detta i våra stora tidningar?

Strax för klockan 9 började evenemanget med att den nye påvens rundtur i påvemobilen på Petersplatsen. Den ska sluta med en bön vid det som ska vara gravplatsen för Petrus som hade en viss särställning bland Jesu apostlar och vars efterträdare är det påvliga ämbetet.
Därefter kommer kardinaler att ge Franciskus att en bit dekorerat lammullstyg, pallium, som symboliserar den metaforiska rollen som fåraherde. Tyget förvaras på gravplatsen. Han får sedan också sin personliga så kallade fiskarring i guld, ett påvligt attribut som anspelar på Petrus ursprungliga yrke. (DN )

Vanligtvis hålls installationen under en söndagsmässa, men idag är helgdag i Vatikanen eftersom det är St Josefsdagen efter Jesus ”pappa” på jorden plus att det är Fars Dag i Italien. Under invigningen, som tar omkring tre timmar, får påven sin påvemantel samt sin ”fiskarring”. (SvD)

Det var de två stora tidningarna i Sverige - inte citat från något elevarbete i lågstadiet.
(Med tack till Mats Waltré för tipset)

1 kommentar:

Anonym sa...

"200 män i kjol - nu måste kvinnor få en maktställning i Kyrkan" (20:00 min in i programmet)
http://www.svtplay.se/video/1099851/17-3-21-15