2013-03-25

Människor och tro: Inte många rätt om påven och islam

I fredagens Människor och tro  i radions P1 släpptes ungdomskorren Måns Mosesson fram i en rapport om hur den nye påven uppfattades bland muslimerna i Dubai. Lyssnarna  fick då veta att förväntningarna var låga då påven Benedikt

körde förhållandet mellan katolska kyrkan och den muslimska världen i botten.

Nämligen med Regensburgstalet. Detta skulle ha lett till att

toppolitiker i Egypten och Turkiet fördömde påvens tal och  att  38 av världens muslimska ledare gick ihop och  skrev ett upprört brev

Påven gjorde även tydligen fel att han

efter en bombattack mot en kyrka i Alexandria bad om särskilt beskydd för kristna i muslimska länder. 

Enligt rapporten så  blev påve Benedikt genom detta sedd som

en oförstående antimuslim som sökte konfrontation istället för dialog.

Måns Mosesson har nog inte kollat upp det där riktigt. I själva verket har han fel på alla punkter. Låt oss se:

1. Talet i Regensburg orsakade visserligen en del uttalanden och demonstrationer i olika muslimska länder. Men dessa var anförda av radikala ledare som Recai Kutan i Turkiet och hans Felicity Party -  ett litet parti med endast 1,2 % av rösterna. Partiet motsätter sig EU och är islamistiskt.
2. Att påven faktiskt reste till Turkiet mindre än två månader efter Regensburgstalet glömde Mosesson också att nämna. Han mottogs där av presidenten och besökte bland annat den Blå moskén med ledande muftis.
3. Det publicerades ett öppet brev från 38 muslimer. Det var dock inget protestbrev, utan det öppnade vägen för en banbrytande dialog om islam, och tolkningen av Koranen och Bibeln.
4. Brevet följdes upp av ännu ett, ett år senare, som skrevs under av 138 lärda. Det kanske mest häpnadsväckande var att bland dessa fanns både sunni och shiamuslimer. Tonen är allt annat än fientlig.

5. Att påven bad om beskydd för de kristna i Egypten och hela Mellanöstern. Det  är inte konstigt. De kristna minoriteterna har inte tjänat på den arabiska våren, istället har förföljelserna ökat. Att påven inte skulle uppmärksamma detta vore ett tjänstefel.


1 kommentar:

Anonym sa...

"Religiöst sett har påskaftonen ingen större betydelse"
http://blog.svd.se/historia/2013/03/30/paskafton/