2013-03-31

"Jag har ingen ödmjukhet"

Påve Franciskus har redan fått många omdömen från självutnämnda experter, både positiva och negativa. Vi tycker nog man ska ägna tiden att lyssna och se och be för påven istället.

En liten notis når oss från den ryska nyhetsbyrån Interfax. När påven Franciskus gjorde det milt uttryckt historiska besöket på Castel Gandolfo hos den tidigare påven Benedikt XVI, medförde han en gåva. Det var en Mariaikon i gyllene ram. Påve Franciskus sade att

"Detta sägs vara ikonen "Vår Fru av Ödmjukheten" och nu tar jag mig friheten säga en sak: När jag hörde detta så kom jag direkt att tänka på Er, så ödmjuk Ni varit som påve.  

- Tack, tack, vilken fin gåva! svarade påve Benedikt.Ikonen visar sig komma från Ryssland. Metropoliten Hilarion presenterade den för påve Franciskus i en audiens den 20 mars, med orden:

 De första tecken Ni visade som påve var att uttrycka Er ödmjukhet. 

Varvid påve Franciskus svarade:

 Jag har ingen ödmjukhet och jag ber Er att bedja så Gud gör att jag får den.


Ikonen var en gåva från Patriarken av Moskva och hela Ryssland, Kirill I. Det sägs att patriarken blev mycket glad och rörd att ikonen till slut kom till påve Benedikt på detta unika och personliga sätt.


1 kommentar:

Anonym sa...

"Benedictus XVI kommer att gå till historien som den ödmjukaste påven i modern historia". Sagt av Peter Seewald i TV-intervju efter Benedictus agvång.

Benedictus var nog mindre intresserad än någon annan av att bli uppmärksammad. Tvärtom!
Han var ödmjuk nog att inse att det vackra guld kors han bar inte alls var för att dra blickarna till hans person,utan för att dra blickarna till Kristus. Det underbart vackra korset pekar på Herrens glans och skönhet. Liksom sakral och storslagen konst och musik.
Att Benedictus bar röda skor var för att påminna om de otaliga martyrerna. Definitivt inget uttryck för brist på ödmjukhet.
Den underbara mozettan som hans företrädare burit bars av både Johannes Paulus II och Benedictus m.fl. De var ödmjuka nog att inse att mozettan bl.a. symboliserar Kristi ok.
Ödmjukhet kan alltså tolkas och uttryckas på olika sätt.
Sann enkelhet har inte så mycket med yttre åthävor att göra.