2010-07-08

Saktmod anbefalls

I Belgien rasar en formlig hetskampanj mot ärkebiskop emeritus Danneels. Det senaste inslaget är att polisen läckt att man hittat en bild i hans dator på en minderårig flicka i duschen. Nu har alltså den liberala pressen plöstligt blivit den viktorianska moralens väktare och polisen dess informationskälla.

Vad som är sant och osant i detta är svårt att veta. Det finns nog få datorer i världen som inte har bilder på mer eller mindre avklädda personer. De kan komma in via Internet eller bilagor i ett mail utan att användaren har en aning om det. Vad detta skulle betyda i stort är också svårt att se. Är detta ett brott? Man spelar hela tiden på massans fantasier.

Vad vi kanske bevittnar är en organiserad kampanj, inte bara mot Danneels, utan mot kyrkan som sådan.

Men utan tvekan har kyrkan i Belgien lidit under dåligt ledarskap. De katoliker som inte velat se en provinsiell kyrka med extrem liberalisering på programmet har inte blivit bemötta väl. Libertinska idéer har oblygt släppts in i själva undervisningen. Den katolska identiteten har blivit lidande hos ett - eller faktiskt två - folk som tidigare har kämpat väl mot antikristna influenser, inte minst kung Baudouin.

Vad som nu händer får vi se. Låt oss hoppas och be för att lagens maskineri fungerar utifrån rättfärdiga och rättvisa principer och kyrkans tjänare tar sitt fulla ansvar och lär något av hela denna process. Kyrkans eviga budskap får inte påverkas av att det finns de som missbrukar det förtroende de fått att föra ut det.

3 kommentarer:

Anonym sa...

En fullkomlig skandal på flera plan.

Hur har kardinal Danneels kunnat få hållas igång så länge??? För vem har han arbetat? Och sen Suenens innan (f ö tagen som intäkt för ortodoxi på en annan svensk katolsk blogg!).

Man blir så uppgiven av att kardinalerna svarar att parlamentsledamotens kamp är "rättfärdig och god" men inte själva gör något åt saken. Detta hur de goda katolska gräsrötterna i decennier har varit övergivna av sina herdar är ett mysterium.

Sen att biskoparna sätts i husarrest som några lösdrivande hundar är en annan skandal som visar på hur långt sekulariseringen har gått.

Tyranniet kommer...

Steve sa...

Bloggtexten borde hänvisa tydligare till artikeln i Katolsk Observatör. Om det som står där om den lilla barnkatekesen och kardinalens likgiltighet inför detta, är riktigt, handlar detta inte bara om "dåligt ledarskap" utan om massiv ruttenhet i den belgiska kyrkans mitt.

Primärt om fallet (och refererat i Katolsk Observatör, dock utan länk): Alexandra Cohen, parlamentsledamot: "The Fall of the Belgian Church", Brussels Journal, 24 June 2010. -- Att belgiska biskopar "sattes i husarrest" (hölls i förhör under en hel dag) kan inte gärna anses felaktigt mot den bakgrunden.

-- Man bör kanske påminna om att en katolik ska gå till mässan, inte för att visa respekt för en kardinal (eller präst) utan för att möta sin Frälsare Kristus.

Anonym sa...

Rorate har en hel kategori som heter "Belgian collapse"

http://rorate-caeli.blogspot.com/search/label/Belgian%20collapse

Det var dessa prelater katolikerna anmodades att lyda efter konciliet...