2010-07-18

Klargöranden - SvD följer upp?

Nu har msgr Charles Scicluna vid Troskongregationen gjort en del förtydliganden angående de normer vi kommenterat nedan (vi tackar Bengt Malmgrens Katolskt Fönster för att ha uppmärksammat detta). Och som väntat avvisar han varje jämställan mellan de olika överträdelser som nämns i dokumentet, från att lagra barnpornografiska bilder till att spela in bikt på band. Artiklarna i SvD är helt enkelt ännu ett försök att stämpla "Vatikanen" - som läroämbetet numera brukar etiketteras, för otidsenlighet och skapa detta otydliga känslotillstånd som kallas "förfäran" hos alla som inte har energi eller vilja eller anledning att sätta sig in i verkliga bakgrundsfakta. Även Vatikanradion har publicerat en utförlig kommentar på svenska till de åtgärder som vidtagits för att bättre styra upp till vilket bord vissa ärenden skall skickas. Egentligen är allt detta en högst inomkyrklig angelägenhet. Men som alltså Svenska Dagbladet bedömt ha ett allmänintresse.

Men då borde man också ge läsaren möjlighet till en rättvisare bedömning av de uppgifter som presenteras som att "Vatikanen skakas av ny skandal".

3 kommentarer:

Steve sa...

Katoliken Damian Thompson bloggade om detta på The Telegraph (UK) 15/7:

"Om jag hade blivit chef för för Vatikanens pressavdelning med särskilt uppdrag att ge Kyrkans fiender ammunition, hade jag knappast kunnat komma fram till något bättre än detta. Först skriver man om hårdare straff för sexövergrepp (vilket borde ge positiva rubriker) -- men berättar samtidigt om att hårdare straff nu ska gälla för 'prästvigning' av kvinnor. Då kan antikatolska media larma: "Katolska kyrkan fördömer pedofili och kvinnoprästvigning" -- det vill säga att "Katolska kyrkan jämställer kvinnoprästvigning och pedofili".

"Förstå mig rätt: Jag störs inte av att Kyrkan blir tuffare när kvinnor i lustiga regnbågsfärgade stolor blir 'prästvigda'. De här parodierna på prästvigningens sakrament vilselededer kyrkfolket grymt, genom att låta murvlarna på The Tablet låtsas att kyrkans lära -- att bara män kan bli präster -- skulle kunna ändras. Läran kommer inte att ändras! Men att låta det här problemet diskuteras i samma veva som grova övergrepp på barn? Jag blir förtvivlad. Idag kom förstås Vatikanen med ett litet tillägg att de här två sakerna inte ska ses som lika allvarliga. Men det är så dags nu.

Anonym sa...

Visst är kommunikation viktigt och visst bör Vatikanen ha experter som kan detta men jag tror inte det hade spelat så stor roll. Världen letar efter vad den kan förvrida, förvanska och förlöjliga. Det är en kampanj som pågår där det gäller att smutsa ner påven så gott det går. Det spelar inte så stor roll om det är sant eller ej.

Var får Svd sin information ifrån? Tror inte att de själva har läst Vatikanens dokument.

Det är en medioker tid som styrs av ett pöbelvälde.

Steve sa...

Telegraph's Damian Thompson har förstått situationen rätt. Det en gång stora (och som "katolskt" ansedda) magasinet Time skriver 18 juli under rubriken "Vatikanen och kvinnorna: Att kasta första stenen":

"Vi katoliker var med om ett intressant sammanträffande i söndags. Evangelietexten var Lukas berättelse om Jesus hos Marta och Maria … Många bibelforskare menar att vi här ser hur Jesus uppmuntrade Maria att ta på sig lärjungeuppdraget precis som Petrus och de andra killarna.
- "Det hela passade väl in i nyhetsströmmen: Några dagar innan hade ju Vatikanen kommit med ett meddelande, lika obegåvat som elakt, att prästvigning av kvinnor är en synd i nivå med pedofili."
- "Den här kvinnofientliga deklarationen inte bara underströk kyrkans föråldrade skräck inför kvinnliga präster, och dess benägenhet att sticka påvesandalerna i munnen så ofta det går. Den visade också fram en allt mer påtagligt bigott retorik."
- Och sedan jämför Time med Argentinas beslut att tillåta likströmsgiften, och hur biskoparna inte nöjde sig med att bara tala emot detta, utan också som kardinal Bergoglio kallade lagen "ett försök att förstöra Guds plan", och "en allvarlig antropologisk tillbakagång".
- "Som om homosexualitet skulle vara evolutionärt underlägset heterosexualitet", utbrister Time-murveln indignerat.

Minsann. "Survival of the fittest", kanhända?