2010-07-19

Om skandaler - och skandaler

Det är uppenbart att skandaler inom den katolska kyrkan är dagspressens favoritämne. Vi har under ett par år serverats med sådana, både verkliga och helt påhittade. Nu är skandaler kanske inte det mest intressanta att skriva om, men man kanske ändå kunde reflektera över varför inte skandaler i andra samfund nämns. Det verkar ibland som övergrepp och oförmåga att hantera dessa fall är en exklusivt katolskt problem, knutet till den hierarkiska, m a n l i g a strukturen, med påven i Rom som främsta bromsklots. Vårt land har ännu en majoritetskyrka, den evangelisk-lutherska Svenska kyrkan. Dess företrädare drar sig knappast för att yttra sig om katolska ställningstaganden i mycket kritiska ordalag, nu senast deras chefsteolog, Christina Grenholm. Samtidigt brottas den stora lutherska paraplyorganisationen i Tyskland med problem. Nyligen avgick den tyska lutherska kyrkans första kvinnliga biskop Maria Jepsen efter att det visat sig att hon eventuellt känt till ett fall av förfärliga serieövergrepp på barn, som en av hennes präster, frånskild och omgift, utfört under många år på sina fosterbarn i det nya äktenskapet. Prästen var senast verksam i ett ungdomsfängelse.

I februari avgick Margot Käßmann, biskop för den protestantiska kyrkan i Niedersachsen Tyskland med 3 miljoner medlemmar, detta efter att ha blivit tagen vid ratten på sin lyxtjänstebil med 5 gånger för hög promillehalt i blodet. Hon hade passerat en del röda ljus efter att ha intagit för mycket champagne. Fyrbarnsmamman Käßmann, som också var ledare för den stora paraplyorganisationen för de lutherska kyrkorna i Tyskland, EKD med 25 miljoner medlemmar, skiljde sig för ett par år sedan från sin man som också är präst. Hon har varit en mediaperson av stort format och uttalat sig om det mesta. Om påven har hon sagt att hon avundas honom bara för en enda sak - hans röda skor.

Om dessa avgångar har det rapporterats i ett par finlandssvenska tidningar. TT har haft en liten notis, som dock inte togs in någonstans. Detta att jämföra med den katolske Augsburgsbiskopen Mixa, som avskedades på grund av anklagelser, som sedan visade sig fullständigt tagna ur luften. Första delen av den historien gav rubriker, dock ej den andra, den om att det handlade om en maktpolitisk kupp och biskopen aldrig gjort sig skyldig till de övergrepp, som han tillskrevs i en uppvaktning hos påven av biskopens egna kolleger.


5 kommentarer:

jajamens BLOGG sa...

Men vi har våra egna skandaler i Svenska kyrkan. Här kommer resultatet av en snabb sökning (tagna ur minnet):

Prästen Rolf Tylstedt, 53, slogs med den svartsjuke jägaren på kyrkbacken. Nu får han sparken: http://www.expressen.se/1.274275

Präst i Lund förgrep sig på sörjande kvinna: http://www.expressen.se/Nyheter/1.1522546/prasten-under-hard-tillsyn

Skandalpräster i Sverige som avslöjats med sex med minderåriga, våld och fylleri. Ändå klarar de sig oftast undan med bara en varning: http://www.expressen.se/Nyheter/1.1772528/har-ar-sveriges-varsta-praster

Kvinnlig präst kär i 15-åring - förförde honom på konfirmationslägret: http://www.expressen.se/nyheter/1.1517551/kvinnlig-prast-blev-ihop-med-15-arig-konfirmand

Präst dömd för snatteri: http://smp.se/nyheter/kronoberg/prast-domd-for-snatteri(1576641).gm

Biskopen i Växjö stift, Sven Thidevall, har sjukskrivit sig efter ett handgemäng med en kollega: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=3421465

Präst ska ha "ollat" sin praktikants kontor: http://www.metro.se/se/article/2007/07/19/18/5834-42/index.xml

Saken är den att slagsmål, snatteri, lurendreri och ”förälskelser” i minderåriga, slagsmål, snatteri, ollande av kollegas kontor (hur är vissa människor funtade, egentligen?!) inte betraktas som annat än små skandaler av vår press. Anledningen är att den är tillfreds med Svenska kyrkans reformering – samtycke till abort, kvinnlig prästvigning, homovigslar i kyrkan, samtycke till skilsmässa och kanske ytterligare något okristet som jag inte kommer på just nu.

Katolska kyrkan håller fast vid de klassiska kristna dogmerna och den kristna traditionen vilket retar gallfeber på mediefolket som består av idel feminister, socialister och vänsterliberaler. Skandalerna inom den katolska kyrkan kom alltså mer än lägligt för dessa ”världsförbättrare” som nu kan motivera sina krav på motsvarande reformering inom den, inkl avskaffandet av celibatet.

Äldsta tricket i världen om man vill fälla en makthavare eller en organisation, gräv fram smuts, överdriv, publicera, hetsa..

Steve sa...

Påve B16 ska besöka England och Skottland i september. BBC har av detta inspirerats till ett drama "The Pope on Trial", 90 minuter där man tänker visa vad som skulle hända (hoppas man) om påven ställdes inför rätta, anklagad för att ha tystat ner prästerliga övergrepp. Ännu är det inte färdigt, men vänta bara… - Catholic Herald skriver om (bland annat) detta i en kommentar "Why are the media so utterly hostile to the pope".

Damian Thompson (annars på Daily Telegraph) har i Spectator berättat om katolsk organisatorisk förvirring i UK inför påvebesöket. Han ser framför sig möjligheten att media sparat undan något verkligt motbjudande att kunna ta fram just inför påvens ankomst. Det är ju så lätt att påstå att Ratzinger försökt tysta ned en skandal.

En fundamental princip för media idag är ju att "Allt kristet är fel". Med följdsatsen "Allt mot-kristet, anti-kristet är bra". Kanske inte mycket bra, men dock bra. Islam får man inte kritisera, t.ex.…

Steve sa...

Ibland skriver media ändå positivt om kyrkan och påven. Se bara hur Daily Mail visar fram "mode-medvetne påve Benedikt XVI" när han promenerar i trädgården i Castel Gandolfo, iförd fin vit färg-koordinerad baseball-cap. Peak fashion!

Rolf Tylstedt sa...

Du sprider förtal om mig utan att ha den ringaste aning om hur det egentligen låg till med det så kallade slagsmålet.Enligt svensk lag har man rätt att försvara sig om man blir angripen.Om du vetat att angriparen dessutom var en hustrumisshandlare och våldsverkare som sedan kom att dömas till fängelse för vapenbrott,hade du kanske varit mer lågmäld i dina skandalteorier.

Editor/KATOLSK OBSERVATÖR sa...

Länken till Expressenartikeln är utlagd av en kommentator med signaturen "jajamens BLOGG". Det finns inget om saken i artikeln, som endast tar upp fall i Tyskland. Principen här är att det är den som först publicerar som har ansvaret, i detta fall alltså Expressen. Som det anges i vår blogg:
"Observera att redaktionen på intet sätt ansvarar för kommentarernas saklighet eller ställningstaganden."