2010-04-03

Öppet brev till Gunilla von Hall vid SvD

I en stort uppslagen artikel i SvD anklagas påven för allvarliga saker, till och med brott. Det är du, Gunilla von Hall, som skrivit artikeln, och därför konfronterar vi dig nu direkt med innehållet.

1. Det sägs att ”En lavin av nya fall har rapporterats inför påsken”. Men många av dessa fall är inte nya, utan gamla. Dessutom – borde man inte nämna att anmälningar är en sak och konstaterade brott en helt annan?

2. Påvens tal till Irlands katoliker: Nej, påven bad inte om ursäkt. Man ber om ursäkt om man stöter till en person eller spiller på duken. Men knappast för att andra begår övergrepp på barn. Istället handlade det om en herde som talade till sina troende, ett pastoralt brev med en konkret handlingsplan.

3. Jo, påven fördömde mörkläggning. ("Många av er har funnit att när ni tog mod till er och berättade vad som hänt var det ingen som lyssnade.") Men tyvärr blandar de flesta ihop mörkläggning med förundersökningssekretess, som är till för att skydda offret, vittnena och den eventuellt oskyldigt utpekade. Det finns många exempel på sådana. Motiven kan vara många till att skandalisera en präst – inte minst ekonomiska. Att sedan en del biskopar ansett sekretessen förhindra dem att avskeda präster, detta beror på att de inte förstått eller velat tillämpa kyrkolagen.

4. Nej, ärkebiskop Ratzinger lät inte ”präster som utretts för pedofili flyttas till andra kyrkor utan att polisanmälas.” Detta är hugget helt ur luften. En falsk anklagelse alltså.

5. Din mening om fallet Murphy går inte ihop alls. Du skriver:

Ratzinger fick brev från ärkebiskopen i Wisconsin i USA 1996 om att prästen Laurence Murphy under 24 års tid förgripit sig på pojkar på en internatskola för döva – men ingenting gjordes och minst 200 pojkar drabbades, enligt New York Times.

Men om Ratzinger fick brev 1996, hur kunde han då stoppat de övergrepp som skett under de 24 tidigare åren? I själva verket fick han vetskap om fallet någon månad innan fader Murphys död, år 1998. Du har vinklat fakta helt fel, så man tror att Ratzinger är skyldig för att 200 barn drabbades!

6. Du skriver vidare att

Vissa kräver påvens avgång efter alla pedofilhistorier. Han anses inte längre ha den moraliska tyngd och auktoritet som krävs av katolska kyrkans ledare som representerar en miljard katoliker.

Borde du då inte nämna vilka dessa "vissa" är och vilka motiv de har? Ty det finns också ett massivt stöd för påven om vilken man säger att ingen annan påve har tagit itu med detta så kraftfullt. Sedan 2001, då han som prefekt i Troskongregationen fick dessa ärenden på sitt bord, har kardinal Ratzinger talat klarspråk.

7. Du avslutar artikeln med ännu en katastrofal lögn: Att påven skulle avfärda allt med att det handlar om "trivialt skvaller". Så många uttalanden och möten och direkta ingripanden som påven haft ifråga om dessa problem har gjort honom närmast ökänd för sin grundlighet och nit. Bland annat var det enbart genom kardinal Ratzinger som grundaren av en stor prästorganisation fick lämna, efter att det avslöjats att han levt dubbelliv.
Värst av allt är att du uppenbarligen inte läst hans predikan. Så här lyder citatet:

Jesus goes ahead of us, and he goes up to what is above. He leads us to what is great, pure, he leads us to the healthy air of the heights: to life according to truth; to the courage that does not let itself be intimidated by the gossip of dominant opinions; to the patience that stands up for and supports the other. He leads us to availability to the suffering, to the abandoned; to the loyalty that stands with the other even when the situation makes it difficult

Det handlar inte om påven utan om oss alla. Och det handlar inte om dessa skandaler utan om trycket från dominerande åsikter i allmänhet, just sådana som bygger på lögner och tendentiös journalistik utan större sanningskärlek.

Din artikel är tendentiös. Det är sådan press som utsätter människor för förföljelser och förtal, och det var just detta som påven avsåg i sin som vanligt lysande predikan. Vilken annan statschef eller ledare kunde hålla denna moraliska och intellektuella standard? Dessutom skadas ju tidningens anseende också med dessa förvridna insinuationer och rena felinformationer. Tidningen borde hålla sig till de säkra fakta som finns och inte spekulera med målsättningen att diskreditera katolska kyrkans heder. Detta hör pamfletter till. Det finns hundratusen katoliker i landet, och det är ingen överdrift att de numera känner sig närmast som judarna under förkrigstiden. Det är bara att läsa i kommentarsfälten, så ser man hur föraktet flödar. Artiklar i stil med denna - nu också i SvD - späder på hatet.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Ni gör verkligen jobbet som stiftets presstjänst borde göra!

Såg artikeln i morse och visste att jag kunde gå in på Katolsk Observatör för att få veta vad det handlar om den här gången.

Tack så mycket Katolsk Observatör!

/Tacksam läsare.

Unknown sa...

så menar du att ,det hon skriver är fel?,ser att du skyddar påven,vem har annsvar ??
i smmanhanget?
ska man verkligen tysta ned
saken o klart det är obehagligt att man rör i grytan.det är inte första gången man vill sätta munnkavel på männinskor.säger du att bandlysning vore bra eller.Vilket förslag har du ?

Anonym sa...

Tack Katolsk Observatör.
Någon skrev att "relativismens diktatur" nu slår mot påven med ett artilleri av lögner och många frestas att ropa med i kören som projicerar denna globala plåga enbart på katolska kyrkan. Hatet visar sig nu öppet och ulvarna kan inte längre döljas i sina fårakläder.
Thomas Andersson

Peter i Malmö sa...

Ja, ni gör verkligen ett bra jobb! Hoppas ni snart kommer ut på papper så man kan ge äldre katoliker utan internet era alster.

Glad segerrik påsk önskas er,

Peter

Unknown sa...

Kan du förklara dig närmare

Anders sa...

Det finns knappast ord som kan beskriva vilken nytta Katolsk Observatör gör för den som vill söka sanningen om Katolska Kyrkan..Tack!!

Anonym sa...

Det är inte lögn att katolska präster har ofredat barn. Det är inte en religions fråga utan ett brott som begåtts av personer i maktposition. Hur kan man ifrågasätta en text när det är prästernas skeva sexuella läggning som det handlar om?

Unknown sa...

om det nu finns någon absolut sanning

Unknown sa...

det man skulle vilja är jusst att sanningen kommer fram,o inte gömms,om det nu är pedofili,eller dyligt.o inte gömms undan av dom själva.x,skydda en brotsling.ses som delvis hålla med o då straffas även den.

Unknown sa...

innstämmer

RCC sa...

TACK för det objektivt svar för alla manipulerande artiklar av människor som har ingen bindning med kyrkor /Ja. OBS.hur är de bundna med religion - det skriver de inte/.

Unknown sa...

det är inte att förvänta att man ska objektiv.när man från barnsben,med modermjölken,fått i sig "DEN ENDA RÄTTA RELIGIONEN".

Anonym sa...

Tack för att ni kämpar, Katolsk Observatör!

Börje:

Att påstå att det inte finns någon absolut sanning är en motsägelse, då detta påstående just yttrar en absolut sanning.

Anonym:

Du skriver: "Hur kan man ifrågasätta en text när det är prästernas skeva sexuella läggning som det handlar om?"

Saken är den att ingen ifrågasätter om det verkligen hänt eller om prästerna ska ställas inför rätta, utan det enda som ifrågasätts är alla falska anklagelser mot Kyrkan. Om jag i en text påstår att jorden är rund och månen är platt så kan man ifrågasätta det senare påståendet utan att samtidigt ifrågasätta det första. Precis det gör Katolsk Observatör här.

Duktigt jobbat alla katoliker. Grattis. sa...

Otroligt unnderhållande att någon har tagit sig tiden att, helt enligt alla skrivregler, publicera en text som skulle kunna vara en inlämningsuppgift i Svenska B.

Så långt ska jag bara buga och bocka, vem kommer egentligen ihåg hur man skriver en sådan text?

Jo förmodligen någon som går i gymnasiet, eller yngre. Det märks att ditt perspektiv på omvärlden är något skruvat, och att du som många andra unga katoliker tyvärr till viss del blir "hjärntvättade".

Ett gott råd inför framtiden: Gör något vettigt med ditt liv istället!

Att ens försöka försvara något som alla innerst inne vet är så väldigt sant är ju bara sorligt..

Det är inte helt konstigt att prästerna (som är män och har sexualdrift som vilka andra män som helst men ändå bara får ha en relation med gud) i sin maktposition, ger sig på försvarslösa unga pojkar som ser upp till dem. Då dessa gubbar mycket väl vet att alla hjärntvättade katoliker kommer göra sitt yttersta för att låtsas som det aldrig har hänt.

Det är ett läskigt gubbsamhälle kyrkan har byggt upp, och ännu läskigare är omgivningen som är så blind för det som pågår.

Anonym sa...

Visste du då att majoriteten av alla övergrepp mot barn och ungdomar begås i hemmet, inom den egna familjen? Att det finns forskning som tydligt visar att ett liv i avhållsamhet minskar sexualdriften, vilket betyder att det inte är celibatet som ligger bakom övergreppen inom katolska Kyrkan. De som utför övergrepp, sexuella eller vålds, mot barn och ungdomar, eller mot någon över huvudtaget, är sjuka i sinnet, maktgalna, sadister - de mår helt enkelt psykiskt dåligt. Dessa människor har funnits och finns tyvärr fortfarande i alla delar av samhället: i familjen, skolan, på dagis, fritids, inom polisen och sorgligt nog även i kyrkan - såväl i Katolska som i Protestantiska. Vi katoliker är inte hjärntvättade. Vi vill ha sanning, vi vill ha rening, vi vill att offren ska få rättvisa och frid. Vi vill inte försvara förövarna men vi måste få försvara den Katolska Tron som inte bär skulden för dessa människors hemska gärningar. Superbra brev! Journalister verkar inte längre kolla om de har trovärdiga källor. Och när det kommer till att smutskasta Katolska Kyrkan verkar det vara helt okej, sorgligt men sant! Keep up the good work!!!

Anonym sa...

Katolska kyrkan är en patriarkal organisation med en massa män i maktposition.Som så ofta i såna organisationer finns de människor som missbrukar sin position.De är en otroligt dålig ursäkt att skriva nåt i stil med att de flesta övergreppen på barn sker i hemmet(någon ovan).Och de ursäktar prästernas agerande,hur?De är oerhört viktigt för samhället att kritisera institutioner som Katolska kyrkan,och vi måste kräva mer insyn i kyrkans värld.Övergrepp på svagare har pågått i guds namn i årtusenden.Nu vill jag också påpeka att jag är för religionsfrihet och att alla absolut skall få utöva sin religion om dom vill de.Jag tror också att de givetvis är en minoritet av präster som gjort de här vidriga övergreppen.MEN man skall ALLTID vara misstänksam mot organisationer där människor hamnar i maktposition över andra människor.Och Katolska kyrkan försvinner nog inte i brådrasket skulle jag tro,men se nu till att gå ut och fördöm dessa handlingar kraftfullt istället för att gnälla på en journalist!OCH dom här människorna som är drabbade behöver inte förböner,dom behöver professionell hjälp av utbildad personal.Hur tänker ni där tex?

Anonym sa...

Håller med om,det du skriver i ,stort sätt.
men .Vad det gäller att "alla religoner ,o religionsfrihet."borde till en definition där,,,
Man kan nog göra vad man vill,MEN
man får ta konsekvensera av det. Det finn en stor feghet i det så kallade demokratiska samhället.Att godkänna .o sedan blir det problem därefter.