2010-04-05

Vad har DN emot kyrkan?

Ett fall som vi tidigare nämnt är prästen Michael Teta. Hans fall har använts av AP och givit rubriker över hela världen, som alla går ut på att påven skulle "skyddat" honom trots att biskopar ville få bort honom, och att på detta sätt oskyldiga barn fått lida.

Nu har biskopen i stiftet,Gerald Kicanas, fått uttala sig. Detta gör han i en tät intervju i Arizona Daily Star den 1 april, alltså redan innan AP och DN pumpade ut sina rubriker.

Det visar sig att AP:s historia är fel från början till slut. Påven fördröjde ingen utredning, prästen var sedan länge suspenderad och avkopplad all tjänst när ärendet kom till Rom. Inte ett enda nytt fall är anmält sedan han suspenderades. Och det var flitiga kontakter med Troskongregationen för att slutligen denne präst och en till skulle kunna avföras ur kyrkans lönelista och - som det kallas - laiseras. Kardinal Ratzinger hade ingen som helst del i något skyddande av den uppenbarligen farlige Teta.

Detta var bara en historia, men det cirkulerar åtskilliga andra, som måste granskas kritiskt. Varje fall har sin ofta komplexa bakgrund, och därför borde öppenheten - som nu många tycks vara överens om - åtföljas av yttersta försiktighet i tolkningarna. Tidningarna borde inte tolka alls, utan redogöra för fakta, de brukar kunna tala för sig själva om de är riktiga.

Vi hoppas nu på en rättelse från DN.

1 kommentar:

jajamens BLOGG sa...

I de mest lästa och sedda media ges en ensidig bild av kyrkan och påven. Människor i allmänhet orkar inte sätta in sig i ämnet, ta reda på fakta eller tänka kritiskt. I samtal med människor i vardagen har jag konstaterat att media har lyckats alldeles utmärkt i sin mission.

Vi ska nämligen inte inbilla oss att media, i det här fallet, strävar efter en objektiv och ballanserad rapportering. En i huvudsak ateistisk intellektuell elit avskyr kyrka och gudstro och nu ser de ännu en chans att smutskasta den. I det avseendet är DN Sveriges ledande tidning, men det går väl knappast att hitta någon sekulär tidning som ens försöker att ta reda på sanningen.

Jag har sedan en tid tillbaka uppmärksammat en annan vänsterliberal tidnings kampanj mot den katolska kyrkan och påven, nämligen Expressen. Senast idag skriver expressen.se ”Påven fortsätter under helgen sina traditionella påskframträdanden, mot en bakgrund av fortsatta storgräl om kyrkans sexhärvor och anklagelser om antisemitism”. Notera uttrycket ”kyrkans sexhärvor”:

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1940415/ny-kritik-mot-paven-i-pask


Själv blev jag arg över Expressens onyanserade angrepp redan förra året, och skrev ett inlägg på deras blogg, som medlem, varav Expressen censurerade det. Kan läsas på min nuvarande blogg:

http://jajamenmen.blogspot.com/2010/01/vem-foraktas-mest-av-ledarskribenterna.html