2015-10-18

Vad dödsannonserna berättar

Ett dödsfall i familjen gav anledning att kolla dödsannonserna. På en enda sida i VLT fanns det 95 annonser. Symbolerna fördelade sig enligt följande:

kors 18 st
blomma/blommor 18 st
solnedgång 13 st
fågel/fåglar 11 st
hund 3 st
hjärta 6 st
fiskare 3 st
katt  2 st
kantareller 2 st
jägare 2 st
kanelbullar
bikupa
vinglas och bok
travhäst
orienteringskontroll
sommarstuga
cykel
kors+fyr
volvo PV
fisk
tävlingscyklist
skidlöpare
spelkort
konstnärspalett
myrtenkvist
fotboll
tennisracketar

Frågan är om detta ger en bild av hur svenskar i allmänhet numera ser på livet och döden. 19 % kan ansluta sig till en kristen uppfattning - det tomma korset betyder ju i allmänhet himmelsfärd och uppståndelse. Möjligen kan solnedgången också tolkas som solens uppgång - Herrens återkomst. Men det är långsökt. Blomma och hjärta är ju snarare en kärlekssymbol. Övriga skall på något sätt skildra vad man tror var personens passion i livet; hobbies, husdjur, idrott... Döden blir då en definitiv slutpunkt, kvar finns bara minnet.

Visar då inte dessa annonser att döden innebär endast ett tomrum, och att det enda som man kan känna inför denna är fasa och tragik? Troligtvis inte. Ty många verser handlar om att nu är lidandet över. Detta tyder ändå på en tro att personen finns kvar på något sätt  - inte bara som ett minne, utan som en själ, fast utan kroppsligt lidande. Man kan inte undgå intrycket att den sekulära livsstilen - där allt handlar om det humanistiska carpe diem -  är påtvingad, och inte så djupt förankrad man skulle tro om man enbart letar efter kristna symboler. Alla har vi behov av transcendens och mening utöver vad världen kan erbjuda av känslor och upplevelser.

1 kommentar:

Anonym sa...

Muslimerna i landet verkar ännu inte placera dödsannonser! Blir spännande vilka symboler vi kommer att få i detta avlånga land.