2013-07-04

Syrien - varning för desinformation

Inbördeskriget i Syrien uppvisar som i alla inbördeskrig en grymhet man inte trodde var möjlig. Man förstår inte hur ett vardagsliv överhuvudtaget kan vara möjligt när gatan är en avrättningsplats och hemmet kan förvandlas till en grav när som helst. Med mobiltelefonernas kameror fångas det upp scener som sedan skickas ut på nätet. En del kanske bara impulsmässigt. Men de allra flesta med en viss avsikt.

I dagarna har det spridits uppgifter om att en katolsk präst och två franciskanbröder avrättats genom halshuggnung, eller snarare halsskärning. En fasansfull film har cirkulerat där man ser tre män med böjda huvuden, på knä, och inför kvinnor och barn och moiltelefonkameror skärs en mans huvud av och lyfts upp för beskådande, under ropen Allah akhbar! Huvudet påstås vara den katolske prästen Francois Murads.

Men från Vatikanen bekräftas enbart att fader Murad dödats, dock inte på vilket sätt. Och från franciskanerna i Syrien dementeras skarpt att denna film visar fader Murads avrättning. Hans kropp är hel, meddelas det. Samt att inga franciskanmunkar dödats.

Men fader Murad mördades i byn Gassanieh den 23 juni. Han hade skyndat till ett kloster där för hans eget kloster var utsatt för bombningar. . Detaljerna är okända, men rebeller trängde in  och fader Murad sköts.

Varför då den vedervärdiga videon? Enligt Pierbattista Pizzaballa, föreståndare för franciskanerna i Heliga landet, så sänds sådana filmer ut för att sätta skräck i den kristna kommuniteten. En sorts psykisk terror alltså, i syfte att tömma territoriet på kristna. Filmerna kan mycket väl vara iscensatta manipulationer. 

Rebellgrupper utropar också i högtalare att sharialagar gäller och alla som inte konverterar till islam beskattas hårt..Denna metod, jizya, användes effektivt under till exempel conquistan i Spanien för att sätta press på den kristna befolkningen. Kidnappningar och mord förekommer, flera präster och två biskopar är helt enkelt försvunna. Det räcker att bära prästkappa för att man ska bli fångad. 

Vi anbefaller alltså stor försiktighet med alla nyheter från Syrien, i synnerhet om det handlar om spektakulära scener. Att sprida dem kan till och med motverka sitt syfte så att alltfler kristna lämnar Mellanöstern för gott. Syrien hade den näst Egyptens kopter största kristna kommuniteten i hela Mellanöstern. Nu splittras de och drivs ut med terror och hot. Låt oss be för dessa modiga bröder och systrar som håller ut i sina hem, kyrkor och kloster, utan någon som helst beväpning och utan säkerhetsvakter. Det finns inga beväpnade styrkor till deras beskydd, och inga arméer. Vapen skickas från väst, men de delas ut till de laglösa ligorna.

Källor:

National Review Online, 
AsiaNews

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det blir nog inte så starka reaktioner från katoliker i gemen, med vissa strålande undantag, när det rapporteras om fasansfull och sadistisk grymhet riktad mot våra krista systrar och bröder i andra delar av världen.
Jag har nyligen läst artikeln i Kat Obs om den unga kristna kvinnan, i ett muslimskt land, som kidnappades, "giftes bort" 6(?) ggr under kort tid, våldtogs av samtliga muslimska "makar", tills hon slutligen mördades. Kan man annat än gråta...?
VAR FINNS REAKTIONERNA HOS ALLA GODA OCH VÄLMENANDE KATOLIKER I SVERIGE?
Det minsta vi kan göra är att berätta, kopiera art, så att så många som möjligt får kännedom.Omöjligt att tiga inför dylika illdåd.
Givetvis är BÖNEN det allra första vi bör ägna oss åt. Varje dag. Outtröttligt.

Editor/KATOLSK OBSERVATÖR sa...

Hon våldtogs i femton dagar av femton olika män - och sköts därefter. Förmodligen ansåg dessa män att detta var halal, alltså att det var tillåtet enligt Koranens föreskrifter. De var ju
ändå "gifta" med flickan, och uppenbarligen tillåts alltså våldtäkt inom äktenskapet.
Red.