2013-06-09

Vackert bröllop - och ett formellt steg bort från katolska kyrkan.

Det har varit prinsessbröllop och Stockholm - denna oslagbara sommarstad -  har visat sina vackraste sidor och hovstaterna sin skicklighet att anordna festivitas. Men för oss katoliker borde det vara en sorgens dag - en döpt katolik har valt att gifta sig utanför kyrkans gemenskap. Om detta är medvetet eller beror på felinformation får vi lämna därhän. Men onekligen blir man betänksam när inte ens hovpredikant Lönnermark verkar medveten om problemet. När han får frågan i TV om detta verkligen är en giltig katolsk vigsel låtsas han vara helt ovetande och nonchalerar frågan.. Det borde väl vara en primär fråga för honom! Men han säger bara, närmast förnärmad, på frågan om om man tagit hänsyn till att brudgummen är katolik:

"Vår ordning var inte påverkad... I princip är det en giltig vigsel överallt - sedan kan man ju ha olika synpunkter på hur sakramental den är... " 

För hovpredikanten tycks det alltså bara vara ett avtal, och frågan om sakramentets giltighet är helt ovidkommande.Då har sakernas tillstånd ändå varit offentligt känt sedan den 25 oktober, då fader Magnus Nyman uttalade sig i tidningen DAGEN:

– Om det av någon anledning inte är möjligt med ett riktigt katolskt bröllop kan man fråga biskopen om han kan ge dispens. Väljer man däremot att gifta sig lutherskt utan dispens så tar man därmed ett formellt steg bort från katolska kyrkan.

Ett formellt steg bort från katolska kyrkan, alltså. Med beslutet av Svenska kyrkan att betrakta förening mellan personer av samma kön som ett kristet äktenskap har ju detta samfund avlägsnat sig från den kristna gemenskapen på ett avgörande sätt. Man visar därmed att man inte har en sakramental syn på äktenskapet, grundad på bibelns lära och kristen tradition. Att då tro att allt skulle vara frid och fröjd  med några bibelord, är naivt. Problemet hade säkert kunnat lösas med olika former av dispens, men ingen verkar ha haft viljan eller ens förstått vidden av frågan. Vilket kanske är ett tecken i tiden förvisso.

1 kommentar:

Anonym sa...

Har för mig jag sett en uppgift om att Chris fått biskops dispans , men vet inte säkert! Dock gissar jag att Chris inte är troende katolik utan endast formellt döpt och medlem liksom prinsessan Madeleine gissningsvis inte är troende lutheran utan endast formellt döpt och medlem. Det allvarliga ur kristen synvinkel är nog när människor inte i sitt dagliga liv lever som Jesu lärjungar med den Helige Andes ledning, när de inte är det Jesus kallar födda på nytt. I Nordirland har människor som på papperet varit katoliker och protestanter använt brutalt våld i en politisk konflikt, men dessa männisor har inte som jag tror varit födda på nytt utan levt kvar i sitt gamla oomvända liv./Mvh Sven Johansson-lutheran