2013-07-31

Bolivias president: Befrielseteologi och coca är framtiden

Signum.se meddelar via den tyska nyhetsbyrån kathnet att Bolivias president Evo Morales var imponerad av påven Franciskus, så pass att han kan tänka sig

att stödja den katolska kyrkan, i den mån den svänger om och lägger sig i linje med befrielseteologin. ”Om den katolska kyrkan kommer att återuppliva befrielseteologin, då är vi beredda att stå upp för denna religiösa princip om folkens befrielse”, 

Det sägs också att påven ska ha sagt till honom:

”Evo, jag beundrar dig. Jag är med dig med min välsignelse.” Morales understryker: ”Tre gånger använde han ordet välsignelse, något som verkligen överraskade mig.”

I kommuniken framgår dock inte om han kan tänka sig stödja kyrkan i andra principer, kampen mot drogerna till exempel, Kunde han kanske tänka sig stoppa den omfattande exporten av narkotikaklassade cocablad  som hans land bedriver? Föga troligt. 

På måndagen invigde han nämligen en fabrik där olika produkter framställs från cocabladet. I talet meddelade han att hans försvar för cocabladet

har väckt det bolivianska folket, politiskt och ideologiskt men att regeringar som köpts av imperialismen talar om nolltolerans och att coca är detsamma som kokain och att producenterna är narkomaner.

Detta kan vi läsa på regeringssidan, som Signum länkar till.  Import av cocabladet och alla produkter från  är förbjudet i de flesta länder, däribland USA och Sverige. Man kan enkelt framställa kokain och andra narkotiska preparat ur det. Morales har försökt kämpa emot de stora drogsyndikaten och begränsa böndernas skördar, detta genom att framhålla produkten som medicin och svag stimulantia. En nationell måttlig produktion av teblad skulle räcka för böndernas överlevnad, menar han. Men ännu står Bolivia som en av de största producenterna av råvaran till kokain i världen.

Drogproblematiken är enorm i stora delar av världen, inte minst Sydamerika och Mexico. Men även i  Italien och Spanien går stora delar av ungdomen förlorad i drogmissbruk, som leder till kriminalitet och misär.

Morales är stark anhängare av Che Guevara och politiskt  har han försökt införa marxism i Bolivia, dock utan att lyckas särskilt väl då det är ett utpräglat småbondesamhälle. Han har dock exproprierat stora landområden för att skapa storjordbruk.

1 kommentar:

Anonym sa...

Naer ska Sydamerika inse att marxism enbart leder till misaer och elaende?
Befrielseteologi? Nej tack!