Men det finns en annan aspekt av Skolverkets hårdhet här; man anser således att föräldrars röst inte räknas. Angående dem som vill ha sina barn i waldorfskola eller andra pedagogiker, sade man bara, att - ja, då får man väl ta sina barn ur förskolan, det är inte obligatoriskt att ha dem där. Vi har redan rapporterat om den omfattande ideologisering som sker i förskolornas verksamhet. Som föräldrarna alltså bara har att acceptera - emot deras önskemål och bättre vetande.
Staten erbjuder således en möjlighet för föräldrar att få hjälp med barnomsorgen så de ska kunna förvärvsarbeta. Men detta sker på statens villkor, innehållsmässigt, ideologiskt och pedagogiskt.
I den tidigare läroplanen var det fastlagt att
Förskolan ska vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnens fostran, utveckling och växande. Förskolans uppgift innebär att i samarbete med föräldrarna verka för att varje barn får möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar.
Detta är nu helt utplånat. Föräldrar nämns endast två gånger, då om
barnens inflytande i verksamheten och relationen till föräldrarna
och att
Barn och föräldrar ska vara delaktiga i utvärdering och deras röster ska lyftas fram.
Däremot nämns modeordet digital kompetens åtta gånger i läroplanen.
tillförsäkra barnet sådant skydd och sådan omvårdnad som behövs för dess välfärd, med hänsyn tagen till de rättigheter och skyldigheter som tillkommer dess föräldrar, vårdnadshavare eller andra personer som har juridiskt ansvar för barnet, och ska för detta ändamål vidta alla lämpliga lagstiftningsåtgärder och administrativa åtgärder.
I Sverige verkar dessa "rättigheter och skyldigheter" nu vara reducerade till att betala avgifterna.
Barnkonventionen kommer bli lag i Sverige den 1 januari 2020.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar