2017-11-08

Fall på eget grepp

Så har övergreppskulturen avslöjats även inom medievärlden. Är någon förvånad?

Vi har dock funnit det lite besynnerligt  att SR-chefen Cilla Benkö vägrar svara på frågor om övergrepp. För inte så länge sedan utfrågades ju vår biskop om rykten om påstådda övergrepp gjorda av en suspenderad präst i franska alperna för ett trettiotal år sedan, aldrig polisanmält eller utrett, och en annan som aldrig fick bli präst som sitter inne på livstid i USA för en serie våldtäkter.  Uppdrag Granskning ägnade i början av april två hela entimmesprogram åt dessa sorgliga, men för vårt samhälle så avlägsna enstaka fall. Man filmade utan tillstånd  i katolska domkyrkan, som om det skulle finnas något sorts samband.  


Uppdrag Granskning gör ofta stora affärer av personer som svarar så här:


Vi kommenterar aldrig sådant som skulle kunna beröra enskilda medarbetare och det är det enda jag har att säga. Vi pratar aldrig om folk utåt oavsett om de påstås ha gjort något. (Cilla Benkö, SR-chef i Expressen)

I själva verket var det ett av huvudnumren i två heltimmesprogram i början av april, att ingen från katolska kyrkan ville svara på frågor. Programmen lanserades hårt i flera artiklar och inte mindre än sexton modererade Facebookinlägg, som drog till sig 112 A4-sidor med kommentarer av typen:


Jag hatar fan religion. Det är bara förtäckt möjlighet att förtrycka och utnyttja folk.
Allt religiöst är av ondo.
Bränn ner allt som har med religioner att göra.
Religion är ett skit. Det är ett skynke att gömma sig bakom för att kunna begå vilka hemska brott som helst helt ostraffat!!! Fruktansvärt!!

Biskop Arborelius hänvisade dock till stiftets omfattande Beredskapsplan mot sexuella övergrepp, som kom ut första gången 2004. SR/SVT skickade oss, på förfrågan om motsvarande, ett som det verkar helt nyligen hopkastat bildspel.

Kanske dags för Uppdrag Granskning granska sin egen organisation  - ja sig själva också.


Tillägg: Vi har naturligtvis kontaktat SVT och SR. Från SVT fick vi ett käckt "det känns fint att kunna bistå katolska kyrkan med information i detta ämne." Och en länk, www.svt.se/svt-bloggen/post/vad-betyder-nolltolerans/ , med kanske inte så blygsam "byline". Men dock - ett svar! Janne Josefsson från Uppdrag Granskning, som använde domkyrkans heliga rum som kuliss, har ej svarat på fråga om denna vändning. I ett inlägg på Facebook frågade man sig i april vad jag menade när jag skrev att man lika gärna kunde haft Radiohuset som fond. NU kanske man förstår...Ali Fegan från UG har svarat tidigare men verkar inte förstå vad hatpropaganda innebär: "Är det hatpropaganda så är det inte bra, vad exakt är det du syftar på? " Alltså; 121 sidor hatutbrott, bränna ner kyrkor, kastrera katolska präster offentligt, förbjuda religion, hata präster mm mm , ligger kvar ännu. 

Inga kommentarer: