2014-08-11

Vatikanen: Slå till , innan det är för sent!

Vatikanens sändebud i FN, msgr Silvano Tomaso, förespråkade den 9 augusti ett väpnat ingripande i Irak. "Vi måste agera nu, innan det är för sent" hävdade han och underströk att "vi måste även fysiskt försvara de kristna, även med militärt våld". Detta står i stark kontrast till vad påven sade så sent som den 27 juli, då han framhöll att "Allt går förlorat med krig". Den 10 augusti manade påven till "en effektiv politisk lösning för att återställa freden".
Kyrkan betonar dock att våldsanvändning är ett extremt undantag och hänvisar till Thomas ab Aquinos definitioner om det rättfärdiga kriget, som så sent som år 2000 formulerades av helige påven Johannes Paulus II i nyårsdagens fredsbudskap: "Men när civilbefolkningen riskerar att överfallas av attackerna från en orättfärdig angripare och politiska insatser och instrument för icke-våldsamt försvar inte ger resultat, är det legitimt, ja, det är till och med en plikt, att ta till konkreta åtgärder för att avväpna angriparen. Dock måste dessa initiativ vara begränsade i tid, ha ett tydligt mål, som skall genomföras med fullständig respekt för internationell rätt, säkras hos en erkänd överstatlig nivå och i varje fall myndighet, och aldrig lämnas till vapensystemens kalla logik " (http://www.vatican.va/holy_father/john_paul_ii/messages/peace/documents/hf_jp-ii_mes_08121999_xxxiii-world-day-for-peace_en.html)

1 kommentar:

Anonym sa...

Omvärldens tystnad inför den pågående genociden på kristna och andra minoriteter i Irak och i flera andra länder- och Sverige är inget undantag, tvärtom- är öronbedövande.
Jag känner en obeskrivlig skam över våra politikers fasansfulla tystnad och uppenbara likgiltighet. Jag kan redan föreställa mig dessa politikers pinsamma försök till rättfärdigande av sin passivitet när de kommer att skriva sina sk memoarer framöver.Dessvärre är jag inte alls förvånad eftersom deras totala brist på empati för massakrerade och torterade kristna varit alltför uppenbar sedan många år.
Biskopen i Mosul har varnat väst för hur denna likgiltighet sannolikt kommer att drabba även Europa snart om ingenting görs nu för att hejda terroristernas framfart och fortsatta slaktande av kristna barn, gamla, ja, alla, som inte passar in i deras förvridna världsuppfattning. Ska det behöva gå så långt att terrorismen når det egna landet innan våra handlingsförlamade och likgiltiga politiker, media, "intellektuella" m.fl, vaknar upp ur sin kvävande törnrosasömn?
Vi har en absolut skyldighet att tala om de ofattbara lidandena och massakrerna, inte tillåta någon tystnad, el "locket-på-attityd". Och vi måste be, be, varje dag för fred och för att alla dessa förföljda kan få den hjälp de har rätt till från bl.a det i alla andra sammanhang så fredsälskande och rättviseömmande Sverige.
Till sist: var finns kommentarerna och engagemanget hos sk "vanliga katoliker" till detta och andra inlägg i denna brinnande fråga?