2010-01-13

Humanism eller existentiell ångest?

Ett förslag om så kallad palliativ sedering finns från Läkaresällskapets etikdelegation, meddelar Svenska Dagbladet. Förslaget innebär att man på eget initiativ kan få bli nedsövd i livets slutskede istället för att vara vaken med smärtor och ångest.

Förslaget har fått stöd från Göran Hägglund. En spontan reaktion från redaktionen är att förslaget andas dödsskräck. Är det något man inte vill ta ifrån en människa så är det väl just att uppleva denna stund - som kan vara så omgärdad av storhet och andakt.

Men om då en människa inte själv vill vara med? Om man bara vill få sova? Frågan har inget enkelt svar. Men ur kristen synpunkt vill man ju helst låta Vår Herre bestämma när den stunden skall komma. Dessutom - utgör detta inte en förrädisk glidning mot eutanasihållet? Sjukvården har redan "dödshjälp" för ofödda vars hela organism bara vill en enda sak: Livet. Är det kanske bara en tidsfråga innan man också erbjuder den tjänsten åt gamla och sjuka - eller bara livströtta?

En redaktionen närstående bad bestämt att få upphöra med morfinbehandlingen när slutet närmade sig. Beskedet till sjukvårdspersonalen: - Jag vill inte missa något!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har inte helt och fullt tagit ställning i just den här frågan, men visst låter det som om vi i framtiden kommer få alltfler förslag som det här.

Kanske kommer folk att vilja förbjuda gravar och gravstenar snart, med motiveringen att de kan upplevas som skrämmande.
Anonyma minneslundar, räcker gott, kommer man säga.
Eller vad tror ni?

-TJ.

Anonym sa...

Tack för en ny vinlining på frågan! Denna typ av sedering i livets slutskede är som så mycket annat mänskligt - på gott och ont!

Till Anonym ovan vill jag säga: Ja, kanske blir gravstenar snart bannlysta av de politiskt korrekta - på en gravsten kan ju den avlidne bokstavligen hugga sin trosbekännelse i sten! Huga för att PK-Sverige skulle hysa miljoner trosbekännelser på sina begravningsplatser!

F.d. bloggare

Mikko sa...

jag vill inte att någon kyrka ska bestämma över mig och min vilja och jag vill ha morfin mot smärtor så ska jag få det