2009-08-14

Sverige är sig självt nog

Medan kondoleansböckerna för den filippinska nationalhjälten Corazon Aquino världen över fylls med namnteckningar från presidenter, kungligheter och ambassadörer så undrar man stillsamt om det finns något namn med från vår egen högt aktade demokrati. I Manila köade ambassadörerna vid kistan i katedralen. Men från Sverige fanns bara en honorärskonsul vid namn Carla Limcaoco. Ty som bekant har regeringen förra året behagat lägga ner ambassaden i världens tredje största katolska nation och en av de största asiatiska nationerna. Vi är nu det enda nordiska land som saknar ambassad i Manila, medan vi dock har ambassad i Luxemburg, Guatemala och Makedonien t.ex. Till och med Island, som nästan är bankrutt, anser sig ha råd med en ambassad i den orientaliska metropolen.

Tidigare har man också tagit foten ur Vatikanen, världens äldsta diplomatcentrum med förbindelser till inte mindre än 174 stater. Inne i själva Vatikanstaten finns idag 47 ambassader. Men Sverige tycker tydligen att man sitter lika bra på UD vid Gustav Adolfs torg, detta med en ambassadör, Ulla Gudmundsson, som också tar hand om det likaledes katolska Malta. Hon anser att "kyrkan har mycket att lära av feministiskt tänkande när det gäller att komma bort från underkastelseteologin" och att det ligger i hennes uppdrag att påverka Vatikanen i den riktningen. Undras om det också är hon som författat UD:s presentation av Vatikanstaten där det förkunnas att

Benedictus räknas som en av de främsta moderna katolska teologerna men har också mött stark kritik från omvärlden och från många europeiska katoliker. Benedictus uppfattas som en stark förespråkare för traditionella katolska värden.

Jo - kan det förvåna någon annan än svenska UD?

Den lilla Vatikanstaten dock har en ordentlig ambassad i Djursholm, en så kallad apostolisk nuntiatur. Denna flyttades från Köpenhamn för att om möjligt ge en fingervisning att det vore klokt om Sverige behöll sin ambassad i Vatikanen. Men förgäves.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Måhända har Ulla Gudmundsson på UD tagit komikern Ronny Erikssons visdomsord på allvar när det gäller att påverka. Han sa ungefär följande angående Sveriges påverkan på EU : "Hemma i Norrland blir det ibland minus 40 och då brukar vi öppna alla dörrar och fönster och ja, det blir lite varmare utanför".

Spännande för övrigt, att just Sverige inte representeras i just katolska sammanhang (Luk 18:8).

Fredrick

Anonym sa...

Något som feministteologin har problem med är det de ser som underkastelse eller det de kallar härskande från männens sida. Att kvinnor i katolska kyrkan skulle vara underkastade män ställer jag inte upp på. Skulle Thérèse av Jesusbarnet ha varit underkastad någon? Eller Teresa av Avila? Jag har hittills inte hört någon, vare sig man eller kvinna, yttra sig om att Moder Teresa skulle ha varit särskilt kuvad av någon.

Vad säger ni? Jungfru Marias inflytande i katolska kyrkan är väl inte så värst ytligt. En annan kvinna, Edith Stein, gjorde väl en del för kyrkan? Vad var det för män inom katolska kyrkan som kuvade henne?

Det är magstarkt att hävda att kvinnor inte har inflytande i katolska kyrkan.

Kvinnor och män är olika och har olika kallelser. Det är inget negativt.