2022-02-26

Om det katolska mediecentret i Kiev

Händelserna i Ukraina rör oss alla. I synnerhet vi som jobbar med katolska medier. Det handlar nu inte om något avlägset land, med kanske en kultur som känns oss främmande, som Syrien eller Jemen, utan ett land och folk som bara ligger någon timmes flygresa från Sverige. 


Alltsedan 2008 har KATOLSK OBSERVATÖR verkat i nära samarbete med EWTN. Det hela inleddes genom  att vår redaktör fick uppdrag att organisera inspelningar i Stockholm som en del av serien "Catholic Lives in Scandinavia". Detta var mycket tack vare den publicistiska verksamhet vi haft genom KATOLSK OBSERVATÖR alltsedan Immaculatatadagen 2005. 


År 2013 blev vi inbjudna att studera hur man i Ukrainas huvudstad Kiev byggt upp ett mediacenter på blott 10 månader. På en blygsam tomt med adressen Sribnokilska St byggdes en katolsk kyrka och vid den ett mediacenter med Radio Maria en trappa upp, ett förlag, video- och filmstudio. Och sist men inte minst ett litet "TV-kapell". Ledande i arbetet var OMI-präster ("oblater") och även systrar. Vi rapporterade: 


Mediacentret är beläget i anslutning till en katolsk kyrka, som ännu ej är färdigbyggd. Man har lyckats komma över en liten markbit mellan ett stort bostadområde, Osorky, och en liten sjö, helt nära den stora infarten till Kievs centrum. Mediacentret är uppdelat i tre våningar, de två första finns EWTN och på tredje våningen sänder Radio Maria dygnet runt

Från fader Diego fick vi igår följande rapport: 

Jag har fått höra att oblatcentret  som drivs av EWTN Ukraine och all personal kommer att behöva lämna lokalerna eftersom deras kontor och studior ligger på huvudvägen som leder till en av stadens entréer genom vilken den ryska armén försöker ta sig in. och som också leder till landets viktigaste internationella flygplats, Kiev-Boryspil; den civila personalen arbetar redan från sina hem, de religiösa systrarna som också arbetade där, har flyttat till en annan stad och kommer att fortsätta arbeta därifrån, och inom de närmaste timmarna kommer oblaterna att flytta till ett annat hus varifrån de kommer att arbeta för att hålla EWTN igång. En annan oblatgemenskap som styr en av de största församlingarna i Kiev kommer att se till att EWTN:s datorer och servrar fortsätter att fungera, så länge de har tillgång till studiorna.

 

Låt oss be Rosenkransen varje dag för fred och för folket i Ukraina. EWTN Nordic sänder i samarbete med Rita Radio i Norge och Katolsk Liv i Danmark, varje dag kl.20. Se www.ewtn.se eller https://vimeo.com/681723864

Se även: Priest Working for EWTN Risks Life to Stay in Ukraine: ‘Our Life Is in God’s Hands’


Inga kommentarer: