2011-09-29

AB Åsiktsmaskiner med prästkrage

I den Svenska kyrkan är det högt i tak sägs det, så högt att man till och med är beredd att offra sin kyrkas bekännelse för tidsandan. Det hörs inte så mycket om dem som inte vill vara med om detta, trots att det säkert är en hel del. Kvinnoprästfrågan har varit orsak till infekterade strider, som även orsakat avknoppningar, den sk Missionsprovinsen. En annan fråga är det sk könsneutrala äktenskapet och förhållandet mellan kyrka och stat. En mycket aktiv, för att inte säga aggressiv, röst i frågan är debattören och prästen Helle Klein, och en annan är Annika Borg. Vi ska inte gå in i själva dessa frågor, då det är den Svenska kyrkans egna angelägenheter. Men det är intressant att konstatera att två av de präster som mest hörs till stöd för folkrörelsen Svenska kyrkan, också är näringsidkare i livsfrågebranschen. Båda bjuder ut sina klokheter till försäljning, Helle Klein i eget aktiebolag med namnet Helle Klein AB.

Så finns ju också Prästbyrån AB, som säger sig

ha djupa kunskaper inom psykoterapi, teologi och ledarskap. Vi har stor vana vid att arbeta i skarpt läge, bokstavligt talat från vaggan till graven. 

Hos många arbetsgivare, till och med den kommunala skolan, skulle detta betraktas som konkurrerande verksamhet, och man skulle ligga illa till hos sin arbetsgivare. Så - taket är verkligen högt i Svenska Kyrkan. Utom när det gäller genus- och äktenskapsfrågor.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, hon verkar ha en tydlig politisk agenda. De lobbygrupper som skriker högst inom svenska kyrkan är lobbygrupper i fråga om homoäktenskap. Dessa grupper gör också små nedslag i katolska församlingar, och sprider sin politiska agenda även där. Själv har jag sett några av dem, som inte är medlemmar i den katolska församlingen det gäller, demonstrera sin sexuella läggning på olika sätt under mässan. De tar emot kommunionen utan att vara katoliker och utan att först fråga prästen. När sedan en ledande person inom dessa lobbygrupper i TV uttalade sig om Kristdemokrater, och antydde att de var att jämföra med nazister för att de var emot homoäktenskap, trodde jag knappt mina öron. TV var sedan snälla mot honom och tog bort den delen av det han sade senare under kvällen. Jag antar att han själv kom på att det var kontraproduktivt, att vara så ärlig med vad han egentligen anser om kristdemokrater och i förlängningen kristna människor.

Anonym sa...

Aktiv hoppas jag att jag är. Har arbetat mycket på universitetet, föreläst, debatterat och skrivit böcker. Det är väl knappast främmande för präster inom katolska kyrkan heller? Se gärna bloggen http://blogg.passagen.se/kristenopinion/som jag driver tillsammans med kyrkoherde Christer Hugo. Visst är det högt i tak i Svenska kyrkan. Så högt i tak att Helle Klein och jag inte alls delar en rad åsikter. //Annika Borg

Anonym sa...

Det är väl ingen stor grej. Låt dem göra vad de vill. Men för katoliker är det ett ganska främmande fenomen. Prästerna är fattiga som kyrkråttor, de äger knappt sin skor ens,(JPII skänkte alla skor han fick av modeföretagen - till de hemlösa i Washington!) och den utbildning de fått (lång!) är helt bekostad av kyrkan, kost och logi inkluderat...så då förväntar man sig inte att den ska användas för att dra in privatstålar i ett "Katolska prästen AB".

Anonym no2