2011-06-01

En konung som trasdocka


Vi skrev för ganska länge sedan om kyrkan som världens trasdocka. Nu måste vi konstatera att vår konung Carl XVI Gustaf blivit det officiella Sveriges trasdocka. Vi behöver kanske inte rekapitulera. En röst ur folket gör en koncenterad metafor över det inträffade:

"Jag har snackat med min granne som hört av sin kusin i Stockholm att en person som kanske är ledarskribent eller journalist på DN en gång på 90-talet besökt en klubb som kanske var en svartklubb där det kanske fanns nakna damer och där det kanske fanns något som kanske var narkotiska preparat. Dags för DN att lägga korten på bordet och till 100% bevisa att inget av detta är sant."

Denna artikel sammanfattar annars på ett utmärkt sätt vad det hela handlar om. Man kunde ju tillägga att författarna till boken "Den motvillige monarken" knappast utgör toppen av vad vi har när det gäller grävande journalister - de är alla inblandade i liknande sammanhang som de vill dra in vår konung i.

Men detta hindrar inte att Aftonbladet kräver i dagens ledare att konung Carl Gustaf skall abdikera - "för folkets skull". Karin Pettersson - talesperson för det svenska folket alltså.

Har man kollat lite vilka orsaker som lett sådana dramatiska beslut tidigare? Inser man vad en monarki är? Att det handlar om ett statsskick, vars stabilitet alltså - numera - kan hotas, inte av krig eller adelsmännens uppror eller folkets svält, utan av att en notorisk utpressare (han misslyckades med Björn Borg, fejkade bilder) och andra ljusskygga element ur den undre världens avkok används som källor att konungen eventuellt närvarit där andra också närvarit, som inte borde ses i samma rum med en statschef?

En fråga som inställer sig är: Från vilken tidpunkt blev Aftonbladet och TV4 och TT omvända att omfatta en närmast viktoriansk moral? Eller handlar det bara om skenbigotta tricks för krass vinningslystnads skull, utan hänsyn till vare sig person eller anhöriga eller statsskick eller nation?

Den judiska rätten, som avskaffades i och med den romerska, firar nu åter sina triumfer: Man är skyldig tills motsatsen bevisats. Och vår regeringen tiger - i samtycke till mobben, eller bara av feghet?

5 kommentarer:

Anonym sa...

jag bryr mig inte om ifall en och annan reporter har varit på en svartklubb/strippklubb, druckit sprit och beställt sig en kaffeflicka.

Men om Sveriges statschef beter sig så och har sådana värderingar - då är det värre. Han är ändå kyrkans överhuvud. Och ska representera HELA folket.

Det går inte att ursäkta honom genom att säga att han bara är en människa. Vissa människor har en sådan position i vårt samhälle att vi medborgare kan kräva exemplariskt beteende av dem. Annars får det ta ett steg till sidan..

Anonym sa...

Käre vän, kungen är inte kyrkans -- Svenska kyrkans -- överhuvud! Han kan förekomma där, men han kan ingenting bestämma. -- Det intressanta är att se hur murvlarna plötsligt blir djupt moraliska, över något som vi inte vet har hänt. Men år 2005 höll 23% av dem på kommunisterna vänterpartiet, och minst lika många på miljöpartiet. Bland vanligt folk var det 6% -- och 16%. Detta enligt en ledare i GT 27 sep 2007. / Steve

Anonym sa...

Varför skulle Sverige inte införa en republik? Varför skulle man beundra evigt det där skådespelet med hovet?
Kungen får skylla sig själv, även om han är bara en människa. Att Silvia tål allt detta, har väl andra grunder, pengar, ställning, fina kläder och smycken som plåster.

Simon sa...

Nu är ju 99% av det som skrivs om konungen troligtvis bullshit men ändå: Monarki som statsskick är det enda rätta och det är förstås oberoende monarkens eventuella personliga brister. Skulle vi avskaffa påveämbetet ifall vi hade en dålig påve?

Anonym sa...

Nå - vart tog de där bilderna vägen?