2010-12-12

När världen kom till sovsverige

Vid femtiden på lördagen exploderar en bil i korsningen Drottninggatan- Olof Palmes gata i Stockholm. Bilen börjar brinna och det följer flera explosioner. Tio minuter senare hörs ännu en detonation, nu från en sidogata till Drottninggatan som leder ner mot Centralstation. En man hittas blödande och döende på gatan, uppenbarligen har hans buk slitits sönder.

Allt detta bevittnas av tusentals människor ute i julhandeln. Mobilkameror dokumenterar det mesta. Det dröjer inte länge förrän nyheten är ute. De fåtal kommunikéer som skickas ut från polisen i medierna tillbakavisar både terror och samband mellan explosionerna, det talas istället om "en bil lastad med fyrverkeripjäser" och "ett dödsfall utan samband med bilbranden". En kvällstidning söker Länspolismästaren men man menar att hon "inte ska störas så sent på kvällen av operativa frågor".

Men på nätet är snart spekulationerna igång. Efter en timme eller så är bilnumret publicerat, och ägaren till bilen, en man från Tranås, som visar sig i jordansk miljö. Ett vittne som såg mannen på gatan känner igen hans ansikte från bilägarens Facebook. TT har redan publicerat ett hotbrev. På Flashback följer över 30 000 svenskar de täta rapporter, spekulationer och mer eller mindre seriösa politiska uttalanden som snart uppgår till ett tusental.

Men på SVT råder nyhetstystnad. Vid åttatiden börjar nyheten spridas över världen. BBC och Sky News har "breaking news", CNN har en "developing story" och det arabiska Al Jazeera sänder redan reportage från Stockholms gator. Trots att TT redan publicerat det tydliga hotbrev de fått tio minuter innan explosionen, så bryter varken radio eller TV sändningarna. Vid 23-tiden blixtrar det fram att ett extra Rapport ska sändas klockan 23.45. Men det utgår i sista stund. Några lyckas hitta att SVT24 ska sända nyheter vid midnatt. Problemet är bara att många bredbandsbolag saknar just den kanalen i utbudet.

Men sedan timmar är terrordådet redan förstasidesstoff, på kvällstidningarnas webbsidor, bäst rapportering får man från norska och danska tidningar, Der Spiegel, El Pais, Times...Snart vet man mera om bombningarna i London och Paris och Dubai än i Stockholm. Det verkar som om alla är upplysta om Sveriges första självmordsattack från en jihadist - utom Public Service-bolaget Sveriges Radio TV. Strax före tio på kv'llen kommer sammanställningar på webbsidorna hos DN och SvD - då har redan till exempel norska tidningar haft intensiv on-linebevakning. Enligt SvD har mannen identifierats som irakier med starka antipatier gentemot stridande utländska förband i Irak. På hans Facebook-sida citeras mest böner ur Koranen, och det finns redan på kvällen hyllningssidor till hans "martyrium".

Till och med Sveriges utrikesminister Carl Bildt skickar ut ett "Twittermeddelande" om ett "högst oroande försök till terrorattack". Men i statsägda media - intet. När Flashback mfl fora redan har mängder av fakta, så finns inte ett ord på krismyndighetens hemsida krisinformation.se, den som upprättades som en följd av tsunamikatastrofen.

Så - stockholmarna fortsatte att julhandla och trängas med sina barn på adventsmarknaderna, i fullständig okunskap att allmänheten just attackerats mitt i Stockholm med en bil full av gasoltuber, och en vandrande bomb bestående av sex rörbomber, och en ryggsäck full med spik, uppenbarligen med syfte att döda "kvinnor och barn".

Först påföljande dag meddelar polisen det som nätanvändarna redan vetat en timme efter dådet, och nyhetsmedia världen över redan meddelat; att det handlade om ett terrordåd.

Man ska inte drabbas av panik. Men samtidigt är det ju en medborgerlig rättighet att invånarna blir informerade om vad som händer på gator och torg och vilka hot som riktas mot landets folk. Varifrån kommer den uppenbara tveksamheten och fumligheten i detta fall? Det får framtiden utvisa.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gissar att senfärdigheten i att lämna ut information i de statsägda medierna handlade om att man först måste enas hur informationen skulle presenteras för att minimera möjligheterna för Sverigedemokraterna att kunna dra växlar av historien.

Därför behövde man väl leta upp lämpliga imamer som kunde fördöma attacken med fingrarna korsade bakom ryggen, och även få tag på islamologen och islamapologeten Jan Hjärpe för att han skulle förklara att det bara av en "ensam galning" och "absolut mot islam", som vi alla vid det här laget har lärt oss är "fredens och kärlekens religion".

Anonym sa...

Den här gången var det Aftonbladet som hade nyheterna. Expressen hade först ingenting, och ville sedan understryka att riktiga muslimer naturligtvis inte var inblandade. Och DN hade mycket lite. "Politiskt inkorrekt" kunde rätt snart visa lyckan på al Qaida-bloggarna över det som hänt. -- SR och SVT? Vet inte; de har väl aldrig nyheter ? / Steve

Anonym sa...

Man har svårt hantera det hela:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/svensk-plan-saknas-mot-extremister-1.1226620

Vad ska man kall fenomenet när fruktan för att verka politiskt inkorrekt lurar förnuftet: islamofobi-fobi?

Bullfan sa...

Vaddå "islamofobi-fobi"???
Islamism helt enkelt. = Medlöperi.
Skräckslagen förtjusning. Underlåtenhetssynd.
Likgiltighetens kålsuperi.

Rickard sa...

SVT och svenska Stockholmsbaserade medier visade åter upp sin likhet med DDR:s - 68:orna i radiohuset visste bara inte denna gång riktigt vilken pk-linje man skulle köra ut och som Anonym kommentar nr 1 säger så var man ju först tvungen att lokalisera lämpliga imamer och den alltid så förutbestämde Hjärpe..