2024-12-25

Filippinerna: Mässa med tuppen

Filippiner är ett arbetsamt folk, precis som koreaner. Man är  tvungen för att försörja sin familj. Om det än handlar om kontorsslavar eller de små diversehandlarna utmed gator och vägar, så är det arbetsveckor om 50 timmar - minst. Då arbetet förr skedde ute på fälten, så förlades mässan till före soluppgången. Detta var ett påbud till och med från påve Sixtus V. Man hade försökt med vigiliemässa på kvällen, men bönderna var utmattade efter en lång dag på fälten. De somnade. Sedan 1669 firas nu således Simbang gabi (nattmässa) tidigt på morgonen, från 2.30 till 4.00, i vissa kyrkor, varje morgon de nio dagarna före jul. Dessa mässtillfällen är välbesökta, kyrkorna är fulla. Mässan på julaftons morgon kallas även Misa de gallo, alltså tuppens mässa, då man brukar höra tupparna vakna och så att säga annonsera Kristi födelse. Efter mässan kan kyrkobesökarna köpa olika maträtter att ta hem. Detta är också en kvarleva från tiden då bönderna skulle ut på risfälten och arbeta direkt efter mässan - de måste ha något i magen. 


Allt detta finns således kvar - ja- till och med i vissa shoppingcentra firas denna mässa helt öppet. År 2019 firade påve Franciskus Simbang gabi i Peterskyrkan. 




Baclaran church - fullsatt trots tidig morgon


Även mindre kvarterskyrkor  firar mässan under de nio sista adventdagarna, klockan fyra på morgonen. Fullsatt.

2024-12-24

Korea: Beundransvärt - och många varningssignaler

Julförberedelser i Seuol Redaktören är på Asienresa. I Seoul satsas det på magnifika juldekorationer, men bara på vissa platser. det som dominerar är lasershower på storbildsskärmar. Julgranen finns med, men sällan ser man ett barr. Här handlar det om så mycket glitter som möjligt. Tomtar och superamerikansk julmusik skickas ut i de ofattbart stora köpgalleriorna.




Utanför katedralen finns dock en krubba, och stillheten dominerar.
I stiftets fina inomhustorg finns utställningar som visar hur man kan organisera små altarplatser i ett katolskt hem, och man kan få skriva sin egen bön inför jubelåret 2025.


Här träffade redaktören Huyunjin som berättade om hur det är att vara ung katolik i Korea. Om mässdeltagandet domineras av medelålders kvinnor så finns dock ungdomar som organiserar sig. Pressen på dem att hitta arbete och bostad är stor. Även att passa in i den dominerande av hur en lycklig människa ser ut. I Korea är man mycket noggrann med utseende, klädsel och ett leende ska alltid finnas. Plastikoperationer är en lönsam affärsverksamhet. Antalet självmord bland unga är rekordartat, högst bland OECD-länderna Det gäller såväl gamla som unga. Nativiteten störtdyker också - barn är ju ett hinder i karriären. Ensamheten syns inte i gatulivet - men den finns. Också bland de äldre, som tidigare togs om hand av barnen. Men inte i det moderna samhället.


I denna miljö utgör den katolska minoriteten en viktig kontrast - ett refugium undan den kollektiva kravpressen att visa man är lycklig och välbeställd, fast man inte ser meningen med livet. Och naturligtvis finns stora påminnelser om vad som ska komma 2027, nämligen World Youth Day som Sydkorea har utsetts vara värd för.

I kyrkan dock märks den för Korea signifikativa vördnaden och tystnaden. Kanske det är ett arv från konfucianismen, som dominerade landet ända in i slutet av 1800-talet. Korea, har sedan gjort sig känt för att försöka göra sig fria från de konfucianska levnadsreglerna, som påverkat allt, inte bara karriärvägar utan också kvinnosyn mm. Men man ser spåren tydligt, med bugningar, respekten för de äldre, och i heliga Mässan med den entoniga sången och extrema kollektivismen.

Och sist men inte minst i tunnelbanan. Trots extrem trängsel finns det respekt för beröring och även tystnad är en oskriven regel: Man ska inte störa helt enkelt.

Kanske det var ett spår av Konfucius som också fick de många martyrerna för kyrkan att så ödmjukt ta emot sin dödsdom. Man ansåg även den var ett Guds verk. Det förste prästen fick möta svärdet bara ett år efter sin prästvigning. Vi talar nu 1800-tal. Mellan 8 000 och 10 000 kristna koreaner dödades under denna period. I maj 1984 helgonförklarades 103 katoliker, däribland den första koreanska katolska prästen, Andrew Kim Taegon, som avrättades med svärd 1846, blott 25 år gammal. År 2014 förklarades Paul Yun Ji-Chung och 123 följeslagare ”vördnadsvärda” och den 16 augusti 2014 saligförklarades de av påven Franciskus under den asiatiska ungdomsdagen på Gwanghwamun Plaza i Seoul.



Andrew Kim Taegon, den förste martyrprästen.


I kryptan till katedralen finns flera martyrgravar. Där finns alltid bedjande, och tystnaden är - aktiv. Trots kyrkans ungdom, det började för bara 200 år sedan - så finns en trogen skara katoliker här. Man håller ihop mot alla hot utifrån, och prästerna stöder varandra År 2022 fick man också en kardinal som leder Dikasteriet för prästerna, kardinal Lazzaro Yo Heung Sik.

2024-12-01

Nytt och Noterat - eller bara gammalt?

Vi har följt allt som händer i samband med vår tro. Men inga noteringar har kommit här sedan juli 2024 och olympiaden i Paris. Redaktören har fullt upp med att organisera EWTN Sverige, som är tänkt att vara en sannskyldig katolsk kanal för både video och dokumentation framförallt, men i viss mån också opinion och utbildning. Vi har redan idag samarbete med detta världsvida katolska nätverk och vi hoppas kunna integrera våra artiklar i den nya hemsida som just nu växer fram för EWTN Sverige.  Detta som ett värdefullt komplement till vad man kan ta del av via nyheter och videosändningar. Vår förebild är den amerikanska, men nu mera mycket Europaorienterade  National Catholic Register. Ja, vi har faktiskt en svens journalist som skriver där, placerad i Rom: Benedicte Cedergren. 


Även NCRegister började som en papperstidskrift. Idag utgör de ett oumbärligt komplement till EWTN och deras omfattande utbud av videoproduktioner på många språk och med redaktioner i många länder - inte minst Europa.


Katolsk Observatör har sin givna plats fortfarande i den smala katolska medievärlden i vårt land. Tidskriften - registrerad som sådan - har funnits sedan 1968. Vi publicerar mera krävande artiklar, analyser och kommentarer, oftast översatta från andra medier, men också i original. Vi följer påvens resor och  översätter många av hans texter. Allt på ideell basis. Sedan en tid arbetar vi att utveckla en mera läsarvänlig layout, anpassad till dagens utbud av olika gränssnitt och medier.


Nytt och Noterat är vår blogg som är avsedd som en mera frispråkig spalt, som kommenterar vad man finner i andra medier men också olika fenomen i samhället och i vår kyrka. Här kan det handla också om rena opinionsyttringar som vår redaktion står bakom. Det finns en kommentarsfunktion, vi ska se över den.