2020-07-27

Sankt Botvid, kristen viking, 900 år

I år är det 900 år sedan Sankt Botvid blev mördad på Rågön i Nyköpings skärgård. Hans vita, helgonberättelsen, är detaljerad och innehåller många intressanta upplysningar om familjemedlemmar, resor, händelser och platser. Denna i förening med platserna och landskapet utgör en unik möjlighet att uppleva historiens vingslag och utvecklingen av den kultur som danat våra förfäder.

Den 28 juli, på Sankt Botvids dödsdag, kommer en dokumentärfilm, Botvid och miraklerna,  att lanseras och visas gratis på nätet. Den är gjord av journalisten Maja Hagerman. Hon har tidigare gjort både film och bildverk om vår forntida och medeltida historia. Den finns att beskåda redan nu.

I samband med att många undrat över den enorma mängd sprängsten, som vräkts ut på den gamla odliongsmarken strax framför Botkyrka kyrka, så uppmärksammades det  att Botkyrka kommun prospekterar för några större byggnationer alldeles i anslutning till kyrkan. Man vill skapa en Söder port mot Storstockholm, med gallerior, kontorskomplex, parkeringshus, och även bostäder. Det gjordes ett radioinslag. Detta uppvisade en chockerande okunskap hos politikerna om vårt kulturarv. Man visste inte vem Botvid var, vad kommunens vapen föreställde, än mindre vad bygden berättar om forna tider. Man har utan tillstånd låtit Skanska placera hundratusentals ton med schaktmassor från deras tunnelbyggen runt Stockholm, detta så att de praktsikt taget skymmer både kyrkan och utsikten mot Botvids fädernesgård.

Området är fullt av gravar från  bronsåldern och senare.  Det finns även gamla hålvägar från vikingatiden. Här är det meningen att företagskomlex ska byggas, även bostäder. En stor del av marken har avyttrats av Svenska kyrkan, dock inte av församlingen utan av stiftelsen Prästlönetillgångar. Även några mycket känsliga våtmarker har fyllts igen, vilket kan vara ödesdigert för den närbelägna Bornsjön, vattenresevoaren för Storstockholm.


När planerna blev avslöjade så upprördes många Botkyrkabor. En FaceBookgrupp, "Botkyrka kyrka – hotat kulturarv",  startade. Den har idag 2000 medlemmar.

Filmen är ett bidrag till folkbildningen om vår historia runt knuten så att säga. Här berättar Maja Hagerman om dess tillkomst. Mycket välkommet.

Se även: Botkyrka: Skandalös exploatering av Sankt Botvids helgade hemtrakter

Inga kommentarer: