2024-07-30

OS-invigningen igen: Inte bara nattvardsbordet

Varför nämndes "rätten till abort" så många gånger, när det sades att hela tillställningen skulle visa på att alla ska få vara med alla ska vara inkluderade, oberoende av läggning och bakgrund? Men inte det ofödda, oskyldiga livet alltså. Varför visa just två unga män som kysser varandra, sedan stänga dörren, med en tydlig sexuell anspelning? Var fanns det ett kärleksbudskap här? Vilken kärlek? Var fanns familjen? 


Varför håna den olycksaliga Marie-Antoinette, som blev bortgift vid 14 års ålder och fick flytta till ett främmande land med en främmande kultur - hennes make avrättad varefter hon blev brutalt fråntagen sina barn, och halshuggen efter en förnedrande skenrättegång? I den världsvida OS-invigningen fick hennes avhuggna blodiga huvud sjunga:  - Ca ira, ça ira, ça ira, detta till hård technomusik under det att ett vackert skepp passerade det brinnande fängelset vid floden med en vitklädd kvinna i fören. Sången skrevs 1790 till en musik som drottningen brukade spela. Se texten man gav Marie-Antoinettes avhuggna blodiga  huvud att nynna:

Det kommer att bli bra, det kommer att bli bra, det kommer att bli bra
aristokrater till lyktstolpen
Ah! Det kommer att bli bra, det kommer att bli bra, det kommer att bli bra
aristokraterna, vi ska hänga dem!

Om vi inte hänger dem
Ska vi bryta ner dem
Om vi inte bryter ner dem
Ska vi bränna dem
Ah! Det blir bra, det blir bra, det blir bra
aristokrater till lyktstolpen
Ah! Det kommer att bli bra, det kommer att bli bra, det kommer att bli bra
aristokraterna, vi ska hänga dem!

Vi ska inte ha några fler adelsmän eller präster
Ah! Det blir bra, det blir bra, det blir bra
Jämlikhet kommer att regera överallt
Den österrikiska slampan ska följa honom
Ah! Det blir bra, det blir bra, det blir bra
Och deras infernaliska gäng
Skall hamna i helvetet
Ah! Det blir bra, det blir bra, det blir bra
aristokrater till lyktstolpen
Ah! Det blir bra, det blir bra, det blir bra
aristokraterna, vi ska hänga dem!
Och när vi har hängt dem alla
Ska vi sticka halm upp i deras arsle,
Blötlagda i olja, länge leve ljudet, länge leve ljudet,
Dränkt i olja, länge leve ljudet av kanonen.

Så inkluderande, så - olympiskt! 


Engelska satirbilder från den franska revolutionens tid.
På spelmannens mössa står Ca ira= det går bra nu, det går för sig!
Även under OS-invigningen uppträdde män med blottade könsdelar. Men då var det inte satir...



Vad betydde de maskerade riddarna egentligen? Varför alla dessa masker? Vi förknippar maskeringar med brottslighet ju - hot. Och den mekaniska hästen som så stelt löpte på Seinefloden med en gåtfull ryttare? Var det en slump? Se Uppenbarelseboken 6:8 Som aposteln Johannes skrev i en grotta på ön :

 

Jag såg, och se: en gulblek häst, och han som satt på den hette Döden, och han hade dödsriket i följe. De fick makt över en fjärdedel av jorden, till att döda med svärd och med svält och med pest och genom vilda djur på jorden.

 

En bibelkommentar förtydligar: 

Döden och Hades, den osynliga världen, följer denna fjärde ryttare och kräver sina offer. Den skada som denna ryttare orsakar är häpnadsväckande. En fjärdedel av världens befolkning dör i denna dom. De faller offer för svärdet, sannolikt i inbördeskrig och inbördesstrider, svält, farsoter och vilda djur. Baserat på nuvarande världsbefolkning skulle denna dödssiffra uppgå till nästan två miljarder. Det är uppenbart att vedermödan är en fruktansvärd tid av dom över de ogudaktiga. Vi troende borde vara tacksamma för att Gud har räddat oss från den kommande vreden.

Kyrie Eleison!

2024-07-29

OS-invigningen: Andlig terrorism

OS-invigningen hade klart antikatolskt/antikristet tema och hyllningar till den Franska revolutionen, bland annat genom att håna Marie Antoinette som blev giljotinerad, och framföra kampsånger från den tiden. Detta har väckt väckt reaktioner. En del menar att det handlar om den  "konservativa högerns" ryckningar bara. Men det stämmer inte. Förvisso har flera politiker reagerat, framförallt i USA. Men många andra också, framförallt den sk allmänheten. Från katolska kyrkan har det varit ganska tyst; inget har kommit från Vatikanens nyhetssändningar. Men ärkebiskop Charles Scicluna har skrivit ett öppet brev till den den franska ambassaden  på Malta:


"Den omotiverade förolämpningen av eukaristin under öppningsceremonin har orsakat en enorm besvikelse bland många kristna", 

 

sade Scicluna.


Han fick medhåll - om än mycket lågmält -  från den katolska kyrkan i Frankrike, där den franska biskopskonferensen i ett uttalande fördömde inslaget.


Denna ceremoni har tyvärr innehållit scener av förlöjligande och hån mot kristendomen, vilket vi djupt beklagar.

 

Kraftigare reaktion har kommit från den medieintensive biskopen Robert Barron, som  säger vi katoliker måste göra vår röst hörd: Detta är blasfemi, en attack emot det vi håller som heligast i vår kristna tro, och som också har format Frankrike en gång. Han har även reagerat starkt på hur de som står bakom arrangemang ursäktade sig med att det inte fanns någon avsikt att väcka anstöt, man ville bara "fira toleransen i samhället". Men det var ju raka motsatsen som visades, menar biskop Barron. 


Även den amerikanske biskopen Andrew Cozzens från Crookston, Minnesota, som är ordförande i styrelsen för National Eucharistic Congress i USA, har uttalat sig. Han pekade på det ironiska i att, kort efter att tiotusentals människor samlats för att vörda eukaristin i Indianapolis, "nästan en miljard män, kvinnor och barn, personligen och genom direktsändning, bevittnade det offentliga hånet mot mässan". Han sade att Da Vincis sista måltid "avbildades på ett avskyvärt sätt och lämnade oss i en sådan chock, sorg och rättfärdig ilska att ord inte kan beskriva det". Cozzens sade: 


Vi är inbjudna att gå in i detta ögonblick av passion med Honom, i denna tid  av offentlig skändning, av hån och förföljelse. Vi gör detta genom bön och fasta,

 

sade han och uppmanade katolikerna att i söndagsmässan be om

 

helande och förlåtelse för alla dem som deltog i detta hån.


För dem som talar offentligt om föreställningen uppmanade Cozzens kristna att "tala tydligt, men med barmhärtighet".


Kardinal Raymond Burke menar att detta handlar om en form av andlig terrorism: 


De inser inte att de har låtit Frankrikes ära, ett land och en kultur som har allt att tacka kristendomen för, dras i smutsen och till och med bidrar till den i ett anfall av mental förvirring. Förakt för religion och samvete leder med nödvändighet till psykologisk terror och våld.

 

Skribenten Sean Fitzpatrick skriver i Catholic World Report att det inte går att låta sådana attacker bara passera: 


Katoliker är alldeles för benägna att tro att katolicismen (och kristendomen som helhet) på något sätt är i harmoni med den folkliga ondskan i stort. Men debaclet i Paris är en utmärkt anledning till att visa rättmätig vrede och högljudd motreaktion. Tala ut i ilska och frukta inte. Det finns ingen anledning för katoliker att gömma sig eller fly från kampen för att upprätthålla katolicismens verklighet i sina liv. Det finns inget sätt att vara katolik eller att arbeta för vår frälsning om det inte är genom att kämpa den goda kampen - och med större noggrannhet och beslutsamhet än de som för kampen mot oss.

 

Detta är inte första gången som Jesu sista måltid och tacksägelsen (eukaristin, "nattvarden") används i ekivoka sammanhang: 1998 ställdes det ut fotografier av fotografen Elisabeth Ohlsson Wallin, detta under den sk Europrideveckan, föreställande bland annat Jesus som transvestit vid nattvardsbordet, omgiven av figurer i utstyrslar som hör hemma kanske på enstaka nattklubbar. Men definitivt inte i en kyrka;  utställningen var i Uppsala domkyrka. Det var en provokation. 




Det finns många olika minoriteter i vårt samhälle, och livsstilar med sina egna klädkoder etc.  Man undrar varför just detta spel med sk könsidentiteter och proklamerad ytlighet med utstuderat obscena inslag alltid ska få sådant oproportionerligt utrymme. Och varför det ska riktas mot det heligaste av allt i en religion som präglat vår hela civilisation. Det avser att provocera, förnedra, och såra. Hur kan detta kallas för inkluderande?  

 

2024-07-27

OS-invigningen i Paris - en provokation mot sedlighet och kristen tro

Många såg fram emot att se invigningen av de olympiska spelen. Det är ett evenemang som sänds direkt över hela världen och det sker bara var fjärde år. Nu var det Europas och Frankrikes tur och allt skulle ske i världsmetropolen Paris. 


Det var bara en katastrof - ett politiskt spektakel. Låt oss bortse från de märkliga inslagen av nattklubbs-show med lady Gaga, och can-can där kvinnor lyfter på kjolarna, desperat krigsdans av bisarra figurer i väta på en kaj och i konvulsivisk stil på en båt. Också småscener med bisarra inslag av cirkusnummer, dans och sång.  


Värre är att man hade passat på att politisera hela saken med en mängd inslag i form av gyllene skulpturer som dök upp ur pelare, med förklarande/ledande texter, alltid först på franska. Det har talats om att idrott ska hållas fri från politik. Här handlade det om rena politiska manifest. Bara några exempel: "Aborträtt"= att kvinnan ensam ska äga "rätten" att få hjälp att avsluta sin egen avkommas - och dess faders även utan medgivande - liv. Detta ämne nämndes kanske fem gånger, bland annat i samband med några franska kvinnor som ansågs vara förebilder för hela världen - där saknades dock kvinnliga ikoner som Jeanne d´Arc eller S. Therese av Lisieux. Man hyllade den franska revolutionen med en kampsång och den oskyldiga Marie Antoinettes avhuggna huvud i bakgrunden som mimade (sic) några dumma saker. Just hon blev snarare idiotförklarad alltså.


Och värst av allt - man hånade den sista måltiden genom att göra en version med trans- och till synes homosexuella prostituerade i obscena kroppsrörelser och sexuella situationer. Den antika sagofiguren Dionysos -  vinets, fruktbarhetens, festandets, den rituella galenskapens, rusets, extasens och teaterns avgud, med en osedligt klädd och uppträdande figur. Och centralt vid "nattvardsbordet" en tatuerad och välmatad  "Most Holy Lady" med gloria! 


Det framfördes även den gamla välvilliga men tafatta lovsången till hedendom - "Imagine there is no heaven - and no religion too" etc -  av John Lennon, detta presterades som ett rörande budskap om fred fast med ett brinnade piano. Väckte frågor: Vilken fred skulle det vara utan himmel eller tro?! 



Dionysoskulten i hednisk tid...
...och i dag, 2024 år efter Kristi födelse

Detta arrangerades alltså av fransmän. Och utspelades i Frankrike; La France: Katolska Kyrkans äldsta dotter. Och det sades handla om - sport! 

Kommentatorerna  kommenterade inte - dessbättre kanske.